Novosti Sport Događanja

Građani bi manje račune, SDP bi bioelektranu, HDZ se uzdaje u Vladu

24.01.2017. / Nefertum IT
Siječanj je "najdepresivniji" mjesec, kaže se, a tome svakako pomaže i pogled na račune od kojih oni za grijanje redovito šokiraju potrošače. Unatoč razdjelnicima, novim fasadama i zatvaranju radijatora, novogodišnje "čestitke" iz HEP Toplinarstva udarac su na svaki kućni budžet, a u Velikoj Gorici posebno boli spoznaja da su samo nekoliko kilometara dalje isti ti računi dvostruko manji.

Dobro to znaju i političke stranke koje siječanjsko pitanje broj jedan koriste za svoje nadmudrivanje, a upravo u tom znaku je i današnji dan. Kandidat za gradonačelnika Aleksandar Horvat (SDP) održao je konferenciju za medije na kojoj je prozvao gradsku vlast za nezainteresiranost da konkretnim potezima rješava problem cijena grijanja, a iz opozicijskog HDZ-ovog tabora stiglo je priopćenje koje prebacuje odgovornost na bivšu SDP-ovu vlast.

Horvat: Osam godina ništa se ne radi

Problem visokih cijena grijanja leži u tome što gorički toplinski sustav sadrži i 13 izdvojenih HEP-ovih pogona koji kao gorivo koriste lož ulje, a toga je svjesna i gradska vlast koja, kažu iz SDP-a, umjesto da rješava problem  još uvijek ga „studira“, odnosno tek obećava da će nešto poduzeti.

- Sedam godina slušamo ista obećanja. Građani se griju na 13 izdvojenih mini toplana koje kao energent koriste skupo lož ulje pa plaćamo 47% veću cijenu u računima nego što to plaćaju oni grada Zagreba - ističe Horvat predbacujući aktualnom gradonačelniku i neaktivnost u Hrvatskom saboru za goričke probleme.

sdpacopress1.jpg

Horvat je podsjetio da se još 2003. godine kreditom od 22,5 milijuna kuna krenulo u plinofikaciju goričkih naselja, proces je osnivanjem tvrtke VG plin nastavio gradonačelnik Picula u namjeri da ona bude koncesijski nositelj distribucije plina, ali dolaskom gradonačelnika Barišića kroz sedam godina se produživao ugovor s Gradskom plinarom Zagreb te je u konačnici Zagrebačka županija toj tvrtki dala 20 godišnji ugovor distribucije plina.

Riješenje je kogeneracija

- Rješenje jeftinijeg grijanja leži u tehnologijama 21. stoljeća: da li će se nastaviti s modernizacijom toplinskih stanica i prebacivanjem na plin čime bi se smanjila cijena grijanja, ulaganjem u stare toplovodne instalacije koje imaju gubitak od 14%, dok je prosjek EU 8%; da li će se napraviti jedna velika ili dvije manje kogeneracijske elektrane što bi bila razvojna komponenta za grad i okolicu; ili kroz obnovljive izvore energije, geotermalnu ili sunčanu energiju, omogućiti energetski učinkovito grijanje. Dio smo Europe, moramo biti progresivni - nabrojao je moguća rješenja Aleksandar Horvat.

Upravo je HEP kao rješenje goričkog toplinskog sustava nudio bioelektranu-toplanu na drvnu sječku, no nakon mnogo nadmudrivanja njihov projekt "BE-TO V.Gorica" odbilo je i Gradsko vijeće.

- Kogeneracijske elektrane na drvnu sječku bile su predmet rasprava i HEP toplinarstvo je htjelo investirati, a mi smo bili samo protiv lokacije, ona nije bila adekvatna. I dalje smo za takav oblik energetski učinkovitog sustava proizvodnje energije. Postoji lokacije koje su prihvatljivije, to je budućnost i jedini mogući oblik razvoja šestog grada u Hrvatskoj. Bili smo protiv lokacije koja je bila neprihvatljiva strateškom razvoju Velike Gorice - zaključuje Horvat.HDZ: SDP izglasao zakon koji Goričanima donosi visoke račune

Za visoke račune grijanja iz HDZ-a prstom upiru u SDP-ovu Vladu iz vremena Zorana Milanovića koja je donijela zakon po kojemu umjesto gradova, koji nisu vlasnici toplana, cijene potvrđuje HERA (Hrvatska energetska razvojna agencija) na prijedlog samih opskrbljivača toplinskom energijom.

- Sada se gorički SDP probudio i počeo „pametovati“ o visokim računima, za koje krivicu snose upravo oni. Dokaz tome je da do sada s niti jednim direktorom HEP-a nismo uspjeli postići dogovor i pomak na bolje. HDZ će se boriti za Goricu i dalje, i sigurni smo da ćemo s novim direktorom HEP-a i novom Vladom pronaći rješenje za naše Velikogoričane.  Borit ćemo se za to, kao što smo se izborili i za energetsku obnovu zgrada, u kojima je sada smanjenja cijena grijanja, a ne kao SDP doći pred izbore i baviti se populizmom, poluistinama i obmanama. Žao mi je da nikada nemaju konkretna rješenja niti projekte za ovaj grad, već se od izbora do izbora bave kritiziranjem onih koji rade – poručuje predsjednik goričkog HDZ-a Krešimir Ačkar dodajući kako će se zalagati za centralizaciju sustava grijanja, o čemu je već bilo konkretnih razgovora, ali nažalost, ističe, dosadašnji direktori HEP-a nisu se pokrenuli s mrtve točke.

ackararhiv11.jpg

Velikogorički HDZ poručuje kako od nove hrvatske Vlade pod vodstvom Andreja Plenkovića očekuju što žurnije zakonske izmjene i povratak prava gradovima da odobravaju promjene cijene toplinske energije, a od HEP-a očekuju pravedne cijene koje će odgovarati realnim potrošnjama, a ne plaćanjima gubitaka. Uz to, očekuju i početak realizacije projekta centralizacije sustava.

I dok se prepucavanja nastavljaju Velikogoričane očekuju novi račun za siječanj koji će po vremenskim prilikama zasigurno biti veći od onoga za prosinac. Jedno je sigurno, bioelektrana bi bila korak prema nižim troškovima grijanja, no nažalost taj projekt se raspravljao upravo u predizbornoj godini, a to građanima nikada ne donese ništa dobro. Tko je što govorio o tome projektu pogledajte OVDJE.Podijeli