Novosti Sport Događanja

FOTO Polja se zabijelila, a Vukovinsko jezero zacrvenilo. Državni inspektorat proveo nadzor, čeka se analiza vode

10.01.2022. / Petar Brnada

Dok je snježni pokrivač zabijelio cijelo Turopolje, na Vukovinskom jezeru sasvim drugačija slika. Gotovo cijela površina jezera poprimila je crvenu boju, a točan uzrok tek se utvrđuje.

Crveno Vukovinsko jezero nije prizor od jučer. Da se na jezeru događa nešto što nije uobičajeno primijetili su ribočuvari još sredinom prosinca kada su prijavili pojavu crvenog taloga na 80 posto površine jezera kao i promjenu boje jezera u smeđe-crvenu boju. Istaknuli su tada da se ni poslije kiše ništa nije promijenilo- talog i boja ostali su isti- pa su obavijestili ribarsku inspekciju te Državni inspektorat, a ranije su sve prijavili i Gradu odnosno komunalnoj službi uz napomenu da za sada nije primijećen pomor ribe. Na jezeru smo jutros bili i mi te se i sami uvjerili u ovaj čudan fenomen, a posebno zabrinjavaju i fotografije od nedjelje na kojima je boja još intenzivnija.

Na jezero je 23. prosinca izašla Državna inspekcija odnosno vodopravne inspektorice koje su obišle lokaciju u prisutnosti direktora tvrtke IGM Turopolje koja na jezeru vrši eksploataciju, vodočuvara, djelatnika Hrvatskih voda te ribočuvara.

Poslije nadzora jezera sastavljen je zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru na jezeru Vukovina u Starom Čiču u kojem se navodi da je utvrđeno da su po rubovima jezera vidljive veće koncentracije nakupine crvene boje, a po površini manje nakupine bez mirisa aromatskih ugljikovodika, no kako nam tvrde sugovornici, još uvijek nitko nije došao uzorkovati vodu.

Vukovinskim jezerom upravlja Zagrebačko ribolovno društvo čiji nam ribočuvar, Igor Kovačić, govori da nikada nisu imali ovakav slučaj. Prije par godina imali su donekle sličnu situaciju, no napominje da je to trajalo tri-četiri dana i bilo je zahvaćeno svega par kvadratnih metara jezera što je neznatno. Je li to povezano s ovim sadašnjim stanjem i dalje se ne zna.

Sa slučajem koji je zabrinuo dio građana zbog potencijalnog zagađenja vode dobro je upoznat i predsjednik ŠRU Odra, Ognjen Cahun, koji nam je iznio i najvjerojatnije uzroke pocrvenjelog Vukovinskog jezera.

-Svi imaju mišljenje da je to nekakva crvena alga, no ja volim prije nego što nešto izgovorim napraviti testiranje vode s obzirom da mi ovih dana trebamo dobiti svoj laboratorij vode kao što smo najavljivali. Je li to alga ili nije, to su sve nagađanja. Potrebno je napraviti testiranje vode, vidjeti koji su uzroci, a ako i je alga treba pronaći adekvatno rješenje. Bilo kakva ovakva manifestacija na vodi koja pokrije cijelu površinu vode sprječava normalan dotok kisika i ekosustav da funkcionira kako spada- rekao nam je Cahun.

S obzirom da se na jezeru vrši eksploatacija, naglašava Cahun i mogućnost da je uzrok cijeloj priči dio gline koji je probijen, a koji može dati tu crvenkastu boju, no ponovno ističe da su sve to nagađanja te da je nužno izvršiti testiranje vode.

Na sredini jezera nalazi se plovni bager na električni pogon za vađenje šljunka i pijeska, a koncesionar je prilikom inspekcije jezera istaknuo da u vodi nema masnoća niti mirisa. Izjavili su da njihov plovni bager pri radu koristi samo električnu struju, a mast za podmazivanje koriste samo kako bi podmazali rotirajuće dijelove uglavnom ležajeva postrojenja.

ŠRU Odra upravo ovih dana očekuje isporuku svog fotospektrometra za analizu vode koji bi im trebao biti isporučen sutra ili prekosutra pa je tako dogovoreno da će se tijekom sutrašnjeg dana uzeti uzorak te poslati na analiziranje.

Upravo zbog ovakvih situacija, tvrdi Cahun, inzistira da Velika Gorica ima svoj institut i mogućnost djelovanja u ovakvim slučajevima jer dok se provjeri što je s vodom prođe dosta vremena. Gubimo dragocjeno vrijeme, naglašava predsjednik ŠRU Odra.

-Mi smo šesti najveći grad u Hrvatskoj s najviše otvorenih voda i moramo imati svoj institut i tome moramo težiti. Ako se zagadi Vukovinsko jezero svi naši podzemni bunari dobili su zagađenje također. Mi imamo ogromne otvorene količine vode i moramo maksimalno paziti na to. Kroz par dana znat ćemo je li do alge. Ako se stvara alga stvara se zbog drugih anaerobnih organizama koji su unutra. Ovo je ono što ja stalno napominjem: kada nam se recimo dogodi prolijevanje dizela na vojnom aerodromu mrlja ispliva u velikom jezeru Čiče. Mi imamo takvo tlo da si ne smijemo dozvoliti ni najmanju grešku- zaključio je Cahun.

Podijeli