Novosti Sport Događanja

Aktualni sat pun pitanja o Aglomeraciji! Pitali i za projekt autobusnog kolodvora, tržni centar, zapošljavanja u Gradu..

26.07.2021. / Maja Peranić

Prvi aktualac ovog saziva Gradskog vijeća Grada Velike Gorice pred Gradsku je upravu donio petnaestak vijećničkih pitanja. Teme vezane za Aglomeraciju i javni prijevoz ni ovaj put nisu izostale, pa je gradonačelnik Ačkar najavio i posebnu točku dnevnog reda za iduću sjednicu na kojoj će se podrobnije raspravljati upravo o aglomeraciji. Bilo je tu još i pitanja o vrtićima, društvenim i vatrogasnim domovima, izgradnji biciklističke staze do Starog Čiča, gospodarenju otpadom na području grada... Krenimo redom.

Vijećnik Stipo Duvnjak (HDZ) prvi je postavio pitanje vezano uz rokove dovršenja biciklističke staze.-Biciklistička staza prolazit će od Velike Gorice preko Vukovinskog jezera do Starog Čiča. Bitna je zbog borbe protiv divljih deponija, tim projektom je obuhvaćena javna rasvjeta , 5,2 milijuna kuna je povučeno od Ministarstva. Dodatnih 1,2 milijuna kuna osiguranih u rebalansu omogućit će da u kolovozu raspišemo natječaj i sukladno proceduri ta bi biciklistička staza trebala započeti se raditi i do konca ove godine biti gotova – odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

Tko nadzire Aglomeraciju?

Marijo Zdelar (SDP) pitao je tko nadzire i kontrolira izvođače radova na Aglomeraciji na koji način vrše radove, parkiraju i voze teške strojeve i odlažu materijale na zelenim površinama. Drugo pitanje bilo je vezano uz spremnike odvajanja otpada na kućnom pragu pa ga je zanimalo kad će ti spremnici biti podijeljeni.

Direktor VG Čistoće Ivan Rak kazao je kako je 22 000 spremnika za otpad pristiglo na reciklažno dvorište no ne mogu ih početi dijeliti jer Fond za zaštitu okoliša nije prenio vlasnička prava na Grad Veliku Goricu. Kad se ti ugovori potpišu podjela će krenuti, kazao je Rak.

Na pitanje o Aglomeraciji odgovorio je gradonačelnik Ačkar.

- Zbog opsežnosti pitanja odgovorit ćemo u pisanom obliku Cedar Consulting vrši nadzor radova, to je odgovor koji je i mene dočekao na mjestu v.d. gradonačelnika i sada gradonačelnika. Analizirali smo propuste koji su se događali. Mediji nisu dobivali adekvatne informacije gdje se radi. Asfaltiranje prometnica prema ugovorima treba biti gotova do 31.prosinca 2022. Sastajemo se s Hrvatskim vodama i sa izvršiteljima radova. Treba se krenuti u izvođenje projektne dokumentacije za radove-odgovorio je gradonačelnik pozvavši vijećnika Zdelara u Gradsku upravu kako bi se do detalja upoznao s projektom.

Zdelar je podsjetio da je prekasno raspisan javni natječaj za izradu pročistača te da se s razgovorima o spajanju na zagrebački pročistač nepotrebno odugovlačilo.

Pitanja o predškolskom i školskom obrazovanju imala je vijećnica Marijana Kuliš (HDZ). Pitala je što je sa sve većim kapacitetima u vrtićima, te postoji li naznaka za nabavkom obrazovnih sredstava za osnovnoškolce postati tradicija i kako se pomaže srednjoškolcima.

-Kapacitet za upis u vrtiće je povećan. Bilo je oko 500 mjesta, a pristiglo je 800 prijava, upisano je 611 djece što obuhvaća svu djecu koja su obuhvaćala uvjete prema zakonskoj odluci. Nisu upisana djeca koja nisu napunila godinu dana, koja nemaju prebivalište u Velikoj Gorici te kojima oba roditelja nisu zaposlena – kazao je Ačkar dodavši da će se nadograditi vrtić u Podbrežnici, a objekt uz vrtić Ciciban u Kolarevoj.

Što se osnovnoškolaca tiče osigurane su im radne bilježnice nakon što je to Županija propustila učiniti, nada se da će iduće godine to ipak uspjeti, kaže Ačkar, dok će srednjoškolcima biti osigurane jednokratne stipendije.

Damir Slojšek (MOST) pitao je također o Aglomeraciji postoji li ikakav „backup plan” ako se projekt ne realizira jer je za sad tek 34% projekta realizirano. Drugo Slojšekovo pitanje odnosilo se na polivalentno igralište za naselje Podbrežnica.

-Za iduću sjednicu dat ćemo posebnu točku dnevnog reda na temu Aglomeracije i vodimo tjedne sastanke sa svim subjektima vezano za taj projekt-rekao je Ačkar dodavši da će odgovor vijećnik dobiti u pisanom obliku.

Podbrežnica zaslužuje polivalentno igralište

Kad je u pitanju Podbrežnica, Ačkar je kazao kako se inzistiralo na tome da se o pitanju igrališta izjasni Gradska četvrt i zato se krenulo u izgradnju Cage ball igrališta, no uskoro će se usvajati i promjene GUP-a te da ne vidi razloga da se to polivalentno igralište ne napravi jer gradska četvrt veličine Podbrežnice to zaslužuje, kazao je.

Vijećnik Slojšek upozorio je kako igralište treba i četvrt Kurilovec.

Jesu li izvođači radova na aglomeraciji dužni cestu staviti u prvobitno stanje ili samo dio koji su prokopali – pitao je vijećnik Vedran Zobec.

-Sanacija prometnica se odnosi na dio na kojem je izrađena kanalizacija. Kroz ugovora se dio na koji je izgrađena kanalizacija, dakle rov ide na naš teret, a ostalo na teret Grada Velike Gorice-odgovorio je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Zapošljavanje u Gradskoj upravi

MOST-ov vijećnik Ivan Bekavac postavio je dva pitanja. Zanimalo ga je kada Grad planira raspisati javni natječaj za zapošljavanje pročelnika u Gradskoj upravi, a Ačkar mu je odgovorio da će do kraja godine biti preustroj Gradske uprave.

Drugo pitanje bilo je vezano za komunalni otpad, kazavši kako cjenik VG Čistoće nije usklađen s odlukom iz 2018. koja je na snazi i koja se nalazi na web stranici VG Čistoće.

Direktor Ivan Rak izložio je kronologiju donošenja uredba o gospodarenju otpadom. U međuvremenu je izglasan novi zakon o gospodarenju otpadom koji zahtjeva nove preinake cjenika pa iz VG Čistoće nisu cijenu u više navrata mijenjati već se čekala stabilnost pa će u roku od 6 mjeseci biti na Gradskom vijeća nova odluka o gospodarenju otpada, a tri mjeseca nakon toga i novi cjenik.

Bekavac nije bio zadovoljan odgovorom te je istkano kako građani godinu i pol plaćaju cijenu otpada koja nije usklađena sa zakonom.

Radi se na vatrogasnim domovima

Dalibor Mrakovčić (HDZ) raspitivao se za vatrogasne i društvene domove, koji su u izgradnji, rekonstrukciji i što se sve planira, a na pitanje mu je odgovorio zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Od 2020. radi se vatrogasni dom u Buševcu, a trebao bi biti gotov do kraja rujna ili početkom listopada. Rekonstrukcija i nadogradnja doma započela je prošle godine i u Maloj Buni što je također u tijeku. Ove godine dovršen je dom u Bukovčaku, terasa na domu u Donjoj Lomnici, fasada u Velikoj Buni. U tijeku su još i radovi u Novom Čiču što bi trebalo biti gotovo početkom 2022. godine te se obnavlja dom u Obrezini i Markuševcu. U naselju Turopolje nadograđuje se spremište vatrogasnog doma, odgovorio je Karas.

Dva pitanja postavio je vijećnik SDP-a Ivo Jelušić. Njega je zanimalo koliko se ljudi zaposlilo ove godine u Gradskoj upravi, iz koje su stranke te koliko ih se još planira zaposliti, a odgovor će dobiti u pisanom obliku.

Tražit će se rješenje za Tržni centar

Drugo pitanje odnosilo se na tržni centar za kojeg Jelušić ističe da je sramota i ruglo ovog grada te da se u okviru gradonačelnikovih ovlasti ipak nešto može poduzeti bez obzira na to što je većinski u privatnom vlasništvu.

-Problematika tržnog centra seže daleko u povijest i nema politički predznak te joj se treba minuciozno pristupiti. Svašta se događalo i nas je dočekalo. Moja je želja rješavati te probleme, no jako je teško kada imamo, postoje mnogi pravni sporovi i u privatnu imovinu ne možemo ulaziti, ali to ne daje dobar i argumentirani razlog našim sugrađanima da budu zadovoljni. Kako doći do toga, od jedne te iste osobe se pojavljue imovina na lokacijama gdje želimo nešto riješiti. No kako doći do toga, je nešto što želimo i možemo obećati da ćemo intenzivno na tome raditi i da stanje na kraju mandata neće biti isto-rekao je Ačkar. 

Tomislav Lukšić zamolio je da mu se u pismenom obliku dostave visine najmova koje Grad plaća najmodavcima kako bi to poslužilo kao podloga za buduće analize u smislu ušteda i racionalizacije troškova. Pitao je i kakav je interes za poslovne zone i što je u planu po pitanju širenja zona.

Gradonačelnik Ačkar odgovorio je novi GUP odrediti Veliku Goricu za desetljeća pred nama, a zonu Meridijan 16 istaknuo kao trenutno najveći kapacitet, a upotpunjen je na 50%, ondje se otvara logistički centar s 1000 radnih mjesta, te će se trebati osigurati infrastruktura kako bi ta zona postala pristupačnija.

Hoćemo li dobiti autobusni kolodvor?

Karmen Rak (MOST) pitala je postoji li plan izgradnje autobusnog kolodvora u Velikoj Gorici te su je zanimali troškovi projekta izgradnje Groblja Kušanec koji se gradi već godinama te koji su planirani rokovi za uređenje groblja u Šiljakovini.

Za autobusni kolodvor postoji idejno rješenje projekta vrijednog 24 milijuna kuna te Grad ima u planu takav projekt o čemu se razgovaralo i s ministrom Olegom Butkovićem, istaknuo je Ačkar, a Rak je dodala kako se nada da će takav projekt financirati Ministartvo kao u nekim drugim gradovima u Hrvatskoj.

Što se tiče groblja, Ačkar je također izrazio nezadovoljstvo dinamikom radova za izgradnju mrtvačnice u Šiljakovini te da za groblje Kušanec postoje niz nejasnoća, za što će odgovorni morati snositi posljedice, kazao je.

Mihael Grdenić (HDZ) pitao je hoće li umirovljenici dobiti božićnice u jednakoj visini kao i uskrsnice koje su ove godine bile najveće u Hrvatskoj na što je gradonačelnik Ačkar odgovorio potvrdno. Božićnica od 800 kuna tako će pristići umirovljenicima s mirovinom do 1000 kuna, a oni s mirovinom do 2000 kuna mogu očekivati 400 kuna božićnice.

Problematično parkiranje kod Kumičića?

Posljednja dva pitanja postavio je vijećnik Lucijan Maslač (HSP). Pitao je kolika je cijena najma ugostiteljima za terase na javnim gradskim površinama te može li se učiniti nešto po pitanju parkinga kraj OŠ Eugena Kumičića. Maslač ističe kako brojnim roditeljima parkiranje predstavlja problem kad dolaze po djecu u popodnevnim satima te predlaže da se prostor između škole i parkirališta u Pucekovićevoj spoji.

Na pitanja mu je odgovorio pročelnik Dubravko Katulić.

-Odlukom gradskog vijeća ugostitelji ne plaćaju zbog covida ni kune. Predviđeno je da kvadrat terase košta 50 kuna.. Jednom kavom dnevno se pokriva taj stol -kazao je Katulić.

Na pitanje o parkiralištu pročelnik je odgovorio:

-Staza koja spaja veliko parkiralište i školu nema ni sto metara, ne vidim problem da se tamo ostavljaju djeca. Ako netko od roditelja i drugih koji ostavljaju auto tamo nazovu prometne redare ili policiju da neodgovornima stanemo na kraj. Sigurnost djece,a ne mogućnost parkiranja je na prvom mjestu-kazao je Katulić.

Vijećnik Maslać složio se s Katulićem da je sigurnost najvažnija, no kazao je kako se njegovo pitanje nije odnosilo na to nego zbog žurbe je ponekad problem napraviti krug da bi se parkiralo, nije problem u odlasku nego u dolasku, kazao je.

Podijeli