Novosti Sport Događanja

Aktualac: Evo što su vijećnici pitali gradonačelnika i njegove suradnike

30.06.2022. / Redakcija

Počela je sedma sjednica Gradskog vijeća na kojoj će biti podnesena izvješća rada gradskih ustanova,  a bit će i riječi o novim zaduživanjima gradskih komunalnih tvrtki te o napretku projekta Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracija Velika Gorica. Kako to uvijek biva, sjednica je započela aktualnim satom na kojem gradski vijećnici imali priliku postaviti svoja pitanja gradonačelniku Krešimiru Ačkaru i njegovim suradnicima.

Aktualac je otvorila Ivana Belošević iz HDZ-a pitanjem o pročistaču koji bi trebao biti izgrađen u sklopu projekta Aglomeracija Velika Gorica, a drugo pitanje odnosilo se na pitanje o sigurnosti prometa u naselju Buševec. Kako kaže, u sklopu projekta Aglomeracije uređuje se nogostup pa su mještani prisiljeni hodati po prometnici D30 koja prolazi naseljem.

Na prvo pitanje odgovor je dao direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

- Povjerenstvo za provedbu javne nabave je u fazi izrade zapisnika o pregledu i procjeni ponuda te samim time i pred donošenjem odluke. Odluka bi trebala biti donesena danas do kraja dana ili najkasnije do sutra. Podsjećam da postupak tajan do donošenja odluke povjerenstva. Angažirali smo i odvjetničko društvo Šimić i partneri zbog kompleksnosti predmeta nabave – objasnio je Višić.

Na drugo pitanje odgovorio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

- Naravno da ste kao mještanka Buševca i predsjednica Vijeća mjesnog odbora zabrinuta za sigurnost svojih sumještana. Naselje Buševec ima tu svoju sreću i nesreću da je na jednoj od najprometnijih cesta od Velike Gorice prema Sisku. Evo, na tragu toga mogu vam reći da smo poslali dopis Policijskoj upravi zagrebačkoj da se pojačaju kontrole brzine i poštivanja prometne signalizacije – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Damir Slojšek (MOST) nastavio je s aglomeracijom i pitao gradonačelnika Krešimira Ačkara kako izgleda plan sanacije pojedinih prometnica oštećenih ili neispravno saniranih nakon provedenih radova na projektu aglomeracije te koliki je očekivani rast troškova koje mora preuzeti grad s obzirom na tržišni rast cijena građevinskog materijala.

Što se tiče oštećenja kolnika, Ačkar je odgovorio da će se aktivirati garancije.

- Svjedoci ste koliko smo garancija aktivirali i koliko je popravljeno. Svi koji su pratili sjednice vidjeli su da otvoreno komuniciramo vrlo kompleksan projekt kao aglomeracija i pročistač te da ne bježimo od problema. Gdjegod nešto nije bilo adekvatno izvedeno aktivirane su garancije, a tako će biti i u daljim radovima - rekao je gradonačelnik.

Za rast cijena komentirao je da se s istim problemom nose svi, a ne samo Velika Gorica.

- Isti problem imaju svi. Unatoč tome, nijedan projekt nije stao, nijedan benefit našim sugrađanima nije oduzet. Nikad se nije radilo koliko se radi u ovoj godini, a nastavit ćemo projekte u suradnji sa županijom s državom, s Europskom Unijom. Konkretno, aglomeracija je kupljena cijenom prije poskupljenja, što znači da se ne može povećati.

Zvonimir Lovrić (Domovinski Pokret) je imao pitanje glede koncerta Miroslava Ilića održanog na Udarniku 22. lipnja. Smatra da je moralno nedopustivo i politički zlobno dopustiti njegov koncert u gradu Velikoj Gorici, pa je zahtijevao da se obznani je li gradska uprava suorganizator, te ako nije, tko jest, a uz to zahtjeva uvid u ugovor o djelu tog pjevača kako bi se vidjelo je li plaćen iz proračuna grada Velike Gorice.

Gradonačelnik je oprao ruke od svega toga.

- Ilić nije pozvan od grada, grad nije izdao nikakvu dozvolu. Organizator je NK Kurilovec, a o tomu nam puno više može reći kolega iz MOST-a, gospodin Slojšek, koji je kao član izvršnog odbora NK Kurilovec organizirao taj koncert.

Lovrić, dakako, nije bio zadovoljan ni tim odgovorom, a nije ni gospodin Slojšek, koji je imao primjedbu na predsjednika vijeća koji ga, po njegovom mišljenju, nije zaštitio od napada gospodina Lovrića.

Milivoja Dijaneževića zanimalo je što je Grad učinio povodom pitanja teških prometnih nesreća koje se učestalo događaju na raskrižju Zagrebačke ulice s Industrijskom ulicom i Ulicom Nikole Kramarića.

- Ugovor je potpisan i radovi počinju u ponedjeljak. Rok za dovršetak radova je 60 dana, a vrijednost se kreće oko 460 tisuća kuna. Promet će se reorganizirati tako da bi se spriječio prolazak kroz crveno, jedan smjer dobit će zeleno svjetlo – objasnio je Dubravko Katulić, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet.

Stipe Duvnjak iz HDZ-a pitao je gradonačelnika o obnovi objekata oštećenih u potresu.

Gradonačelnik je prokomentirao kako mnogi nisu ni svjesni koliko je Velika Gorica stradala u potresu, a potom konkretnije predstavio daljnje planove.

- Moramo postaviti vrlo jasno rokove. Cilj je da ovu jesen i zimu uspijemo implementirati modele koju su prezentirali država i ministarstvo u što kraćem vremenskom roku na području Velike Gorice. U Mraclinu je već postavljen temelj kuće koja je teško stradala, a do kraja rujna obitelj će se moći useliti u obnovljeni objekt. Što se tiče Kozjače, Cerovskog Vrha i svih mjesta gdje su sugrađani ostali bez svojega doma, postoji sraz zakona s našim sugrađanima jer nemaju čiste papire. Vi ne možete tražiti da vam se obnovi kuća ako niste vlasnik tog objekta. Svi oni koji imaju čiste papire će sigurno biti u prioritetnom području i danas godinu dana bi trebali biti useljeni u svoje obnovljene domove - rekao je gradonačelnik Ačkar.

Vijećnicu Karmen Rak iz MOST-a pitala je do kada je produžen ugovor sa ZET-om, odnosno aneks tog ugovora te postoji li kakav rezervni plan.

- Situacija u ZET- u nije dobra. Imamo informacije da je smanjen broj autobusa. Želimo znati do kada vrijedi aneks koji je potpisan sa ZET-om – pojasnila je Rak.

- Mi smo potpisali aneks na iduća tri mjeseca s našom subvencijom od 3,6 milijuna kuna mjesečno, iako je prvotno gospodin Tomašević ponudio cijenu od 4,5 milijuna kuna koju nije mogao nikako opravdati. Najprofitabilnija autobusna linija u zemlji je Velika Gorica-Zagreb jer najveći broj ljudi dnevno migrira na toj relaciji. Naši sugrađani ne trebaju brinuti niti zbog povećanja cijena niti smanjenja broja linija – odgovorio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vijećnicu je zanimalo i što je sa zelenim otokom u centru Velike Mlake, koje, kako kaže, mještanima smeta, a nalazi se u neposrednoj blizini dječjeg igrališta.

- Svi znate da smo ove godine podijelili žute, plave i smeđe posude za razvrstavanje otpada, maknuli smo s te lokacije plave kontejnere i ostavili samo one za staklo. Možemo i njih izmjestiti, ali mislim da će se tamo situacija ostati ista. Svaki ponedjeljak i petak mi tu lokaciju čistimo. Imam informaciju da se tu dovozi većinom otpad iz Velikog Polja, i taj problem ponavlja se iz tjedna u tjedan – pojasnio je predsjednik uprave VG Čistoće Ivan Rak.

 SDP-ov Ozren Robić pitao je gradonačelnika kada ima u planu uvesti uslugu kojom bi građani mogli transparentno vidjeti isplate iz gradskog proračuna.
Krešimir Ačkar odgovorio je da nemaju još svi gradovi u Zagrebačkoj županiji tu uslugu jer se čeka pravilnik Ministarstva financija, ali da će se uvesti.

- Želimo donijeti taj zakon i tu odluku, ali ne želimo ju mijenjati kasnije, nego ćemo je sukladno pravilniku posljedično zakonu donijeti - rekao je gradonačelnik.

Robić imao je za njega i pitanje o grijanju. Zanimalo ga je što se poduzima u razgovorima s HEP Toplinarstvom i radi li se o rješenjima da se što je više moguće smanji povećanje cijena grijanja.

Gradonačelnik je rekao da je potpisao ugovor s HEP Toplinarstvom.

- Imali smo inicijativu gdje smo s gospodinom Zajecom, predsjednikom uprave HEP Toplinarstva potpisali ugovor prije godinu dana. Rekao nam je da je infrastruktura zastarjela te da je potrebna promjena cijevi, kotlovnice i cjelokupne infrastrukture kako se ta energija do Velike Gorice ne bi izgubila. Vidjeli ste koliko je negodovanja bilo prilikom promjene infrastrukture na Trgu kralja Tomislava. Međutim to je dio sporazuma koji sam potpisao s gospodinom Zajecom da ćemo dotrajalu infrastrukturu promijeniti da smanjimo trošak krajnjim korisnicima - rekao je gradonačelnik i dodao da je čitao u medijima da će se povećati cijena HEP Toplinarstva, no da sporazum obvezuje da se ne poveća cijena tih energenata.

- Mi smo dogovorili sastanak s gospodinom Zajecom glede toga te će puno više informacija biti nakon toga sastanka - završio je gradonačelnik.

Ivo Jelušić iz SDP-a citirao je gradonačelnika Ačkara o predizbornom obećanju prestrojavanja gradske uprave i pitao što se dogodilo s tim planovima, a uz to tražio je i pismeni odgovor o detaljnim informacijama glede odluke o aneksu ugovora s Vodoopskrbom koja je donesena na prošloj sjednici.

Gradonačelnik Ačkar je rekao da nije odustao od svojih obećanja.

- Sistematizacija gradske uprave vidjet će se 1. siječnja iduće godine i donijet će fleksibilnosti, većoj usmjerenosti na građane i boljoj efikasnosti. Radna skupina već je imenovana - rekao je gradonačelnik, a Jelušić je komentirao da se takva obećanja trebaju započeti na početku mandata, a ne na polovici.  

Marijana Kuliš (HDZ) pitala je gradonačelnika u kojoj će mjeri najava da će grad nastaviti pomagati roditeljima pri školovanju djece biti realizirana te kakvo je stanje s asistentima u nastavi.

- Osnovne škole dobit će besplatne udžbenike koje je osigurala država, a grad Velika Gorica osigurala je besplatne radne bilježnice i dodatne obrazovne materijale. Također smo jedini grad u Hrvatskoj koji će treću godinu za redom svim našim srednjoškolcima isplatiti po 800 kuna stipendije kako bi lakše mogli kupiti materijale - odgovorio je gradonačelnik i usput pozvao studente da se prijave preko Udruge mladih na razne projekte koje bi onda grad financirao.

Što se tiče asistenata u nastavi, gradonačelnik je rekao da se situacija promijenila.

- Intencija Europske Unije je da fninancira gotovo 100% asistenata u nastavi koje struka procijeni. Međutim ta intencija kaže da se oni polagano izmiču iz toga te da prepuštaju jedinice regionalne i lokalne samouprave da ona sama postavlja temelje i preuzima sve troškove. Tako se nama dogodilo da smo u nesrazmjeru shvatili da djeca ostaju bez asistenta u nastavi, bez prava na tu integraciju, a zapravo po struci ili barem podijeljenim mišljenjima bi oni to trebali imati. Grad Velika Gorica preuzeo je sve ono što Europska Unija nije dozvolila za asistenta u nastavi, a struka je rekla da je granični slučaj - rekao je gradonačelnik Ačkar.

Podijeli