Novosti Sport Događanja

Tribina posvećena usamljenosti starijih osoba

22.10.2018. / Petar Brnada

Centar za djecu, mlade i obitelj proteklog je tjedna ugostio tribinu u organizaciji udruge Forum 50+ pod nazivom "Usamljenost starijih osoba – izazovi i mogućnosti".

Tribini je prisustvovalo više od 20 osoba iz Udruge GIMG Sisak, Forum 50+, CCI Zagreb, UUVG (podružnica Velika Gorica), UO Orle (podružnica Veleševec), Centara socijalne skrbi Velika Gorica, Vrbovec i Dugo Selo, zaklade Zajednički put iz Zagreba, Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica.

Tribinu je vodio Ivan Svetopetrić, predsjednik udruge. Uz Svetopetrića su izlagali i Marija Žirović, umirovljenica, dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative "Moj grad Sisak" i Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelji.

Voditelj Ivan Svetopetrić je izrazio žaljenje, što tribini niti jedna osoba nije nazočna, iz 12 pozvanih jedinica lokalne uprave, 8 jedinica Crvenog križa, a od 24 umirovljeničke udruge Tribini su se odazvale samo dvije podružnice. Stoga je izrazio mišljenje o opravdanosti nastavka medijske kampanje i osvještavanje potrebe prevencije usamljenosti starijih osoba te uključivanje lokalne uprave, sa svrhom unapređenje kvalitete života osoba 75+ (u Zagrebačkoj županiji više od 21.000 od čega više od polovice samaca).

Primjer je dobre prakse Program Zaželi, koji provodi udruga GI Moj grad Sisak, gdje se kod korisnika, starijih osoba znatno poboljšalo psiho fizičko i zdravstveno stanje. Međutim, veći broj potrebitih starijih osoba nije iz objektivnih razloga mogao biti obuhvaćen ovim programom.

Pojedine zemlje su prepoznale, da prevencijom usamljenosti mogu znatno usporiti rast financijskih izdataka, ulaganjem u prevenciju usamljenosti starijih osoba (Velika Britanija ima Ministarstvo usamljenosti i ulaže velika sredstva u izradu digitalnih aplikacija za smanjenje usamljenosti starijih osoba (duži samostalni život bez skrbi države), jer će do 2035. osoba 75+ biti 25% ( sada 17%) a osoba 80+ će biti 4 puta više do 2050. dok će ukupni broj stanovništva u EU i u HR biti manji od današnjeg).

Preporuka je da se organizira telefonska psiho – sociološka pomoć osobama 75+ (Ljubičasti telefon), a za osobe 65+ ICT edukaciju da mogu koristiti digitalne tehnologije u prevenciji usamljenosti što bez lokalne uprave i države nije moguće.

Foto: Facebook Ivan Svetopetrić

Podijeli