°C 19

Pjesnikinja Maja Cvek obnovila uspomene uz Veliku Goricu: 'Sve vas volim, dugo ću ovo pamtiti'

10.02.2020.

Romana Šimek

Udruga umjetnika Spark organizirala je književni susret s poznatom zagrebačkom pjesnikinjom Majom Cvek, koja piše na starom zagrebačkom, agramerskom govoru i prekrasno recitira.

-Cilj članica i članova Udruge umjetnika Spark je okupljanje zbog kreativnog izražavanja pisanjem, crtanjem, slikanjem (likovne radionice) i muziciranjem kojeg prezentiramo građanima u sklopu goričkih večeri, nastupima s KUD-ovima, posebno prilagođenim programom za djecu (Sv. Nikola), recitalima i predstavljanjem rada udruge u Matici Hrvatska - Ogranak Velika Gorica, sudjelovanjem na izložbama radova članova udruge (ove godine s ULIKUM-om u POUVG) i drugo- govore iz Udruge.

Maja Cvek recitirala je pjesme iz svoje zbirke „Šprehe zagrebečke“ i to je bio veliki dar na kojem su se okupljeni mogli podsjetiti na stari zagrebački govor koji bi se zaboravio da nema ljudi poput nje.

Zagrabi šprehu

Reč vekivečnu,

Onu domaću,

Zagrebečku.

Sprejdi se stare

I skrite frtalje

Gore od Stenjevca

Pa dole prek Save.

 Ak hočeš i v šrek

Na Sleme, poprek…itd

Zakaj nam treba trend?

Nek bude špreha naš brend!

 

Na svom facebook profilu Maja Cvek objavljuje zahvalu Velikoj Gorici i Udruzi umjetnika Spark.

-Nakon šest godina izbivanja ponovo je SPARK zasjao u mome životu. Sve što veže najljepša sjećanja (još od 2004.g.) na moje pisanje, uspjehe, druženja, to je Velika Gorica. Prvi nastup na radiju, prve nagrade i priznanja, lokalne novine… Ovu nedjelju, okružena dragim ljudima, dugo ću pamtiti. Hvala SPARK! SVE VAS VOLIM!-, poručila je.

Velika je vrijednost Udruge Spark, pisanju na dijalektima okolnih mjesta Velike Gorice čime se čuva bogatstvo jezika kao zaštićene kulturne baštine. Njihovi glazbenici sviraju, komponiraju i uglazbljuju našu poeziju, prate ih na nastupima, nastupaju na festivalima i obogaćuju goričku kulturnu scenu. Udruga se bavi i humanitarnim radom, daruje djecu (već nekoliko godina za redom u Kobiliću) i za njih sprema posebno prilagođen program.

Galerija slika

Pjesnikinja Maja Cvek obnovila uspomene uz Veliku Goricu: 'Sve vas volim, dugo ću ovo pamtiti' Pjesnikinja Maja Cvek obnovila uspomene uz Veliku Goricu: 'Sve vas volim, dugo ću ovo pamtiti' Pjesnikinja Maja Cvek obnovila uspomene uz Veliku Goricu: 'Sve vas volim, dugo ću ovo pamtiti'