°C 17

Lomničani zapjevali na Hrvatskom danu u Slovačkoj

30.11.2016.

Nefertum IT

KUD Nova zora iz Donje Lomnice proteklog je vikenda gostovao u Slovačkoj gdje su u Devinskom Novom Selu nastupili povodom Hrvatskog dana.

Lomničanima su domaćini bili članovi HPD-a Rosica s kojima već godinama imaju odličnu suradnju i prijateljstvo.

- Upravo za naše domaćine veže nas dugogodišnja suradnja i veliko prijateljstvo koje traje već punih 19 godina. Baš stoga je, naš susret nakon dvije godine, kada je „Rosica“ gostovala u Donjoj Lomnici, bio nabijen emocijama. Naši domaćini uvijek kažu kako im susret s nama budi čežnju za domovinom, ali i ispunjava srce ponosom jer svaki puta nauče neku novu pjesmu ili neki novi ples koji potom prenose na svoje mlađe generacije kako  bi očuvali svoj nacionalni identitet - poručili su iz KUD-a Nova zora.

Goričani koji posječuju lomničku manifestaciju "Vojkovi dani" zasigurno pamte gostovanje Hrvata iz SLovačke koji su 2014. u durštvenom domu u Donjoj Lomnici pjevali "Črešnje cvetu".

zorauslovackoj4.jpg

Prvoga dana gostovanja lomničko društvo donijelo je Hrvatima u Slovačkoj dašak Slavonije koreografijom Brodskog posavlja „Ajd za milim ajd za dragim“ koju potpisuje Krunoslav Šokac.

-Koreografija je tolikorazveselila i razgalila srca publike u dvorani, da se pljesak, još dugo nakon našeg silaska s pozornice nije stišavao. Slijedeća koreografija s kojom smo nastupili prikazala je publici svadbene pjesme i običaje pod nazivom „Lomički svati“. Koreografija lomničke svadbe je ne samo vesela već i pomalo šaljiva. Prikazuje običaje od prošnje mlade u roditeljskoj kući, zatim dolaska u kuću mladoženje dok je na samom kraju vrhunac točke, narodno  veselje. Posebnost ove točke je izvođenje dviju pjesama, na početku i na kraju koreografije, a to su „muške“ pjesme izvedene „po junački“ ili ojkanjem, koje se na našu radost i ponos nalazi na listi zaštićene nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a-kažu iz KUD-a.

zorauslovackoj3.jpg

Njihov nastup pratili su i predstavnici Veleposlanstva RH u Bratislavi gospođa Tihanu Bohač i gospodina Domagoja Soklera. Drugog dana Lomničani su zajedno s domaćinima pjevanjem animirali svetu misu na prvoj nedjelji došašća što je ganalu tamnošnje Hrvate koji su ih pozvali da im uskoro ponovno dođu i donesu dašak domovine.

zorauslovackoj1.jpg

zorauslovackoj2.jpg