Novosti Sport Događanja

U veljači 1992. godine kao pripadnik 153. brigade poginuo poljski dragovoljac Wojciech Kurylowicz

10.02.2021. / Petar Brnada

Među brojnim Velikogoričanima koji su svoje živote ranih devedesetih stavili na raspolaganje za slobodu naše domovine, hrvatsku grudu branili su i mnogi strani dragovoljci iz drugih zemalja. Neki od njih svoj ratni put prošli su u slavnoj velikogoričkoj 153. brigadi Hrvatske vojske, a pojedini među njima tu, na našoj zemlji, naposljetku su i položili svoje živote.

Jedan od njih bio je i dragovoljac iz Poljske, Wojciech Kurylowicz, koji je poginuo 8. veljače 1992. godine na pokupskom ratištu, kao pripadnik 153. brigade HV-a Velika Gorica.

Kurylowicz je rođen 4. travnja 1956. godine u Poljskoj, a devedesetih je prebivalište imao u njemačkom gradu Olpe. Nakon ranjavanja na pokupskom ratištu kod mjesta Hrtić, preminuo je istog dana u bolnici.

Uz Poljaka koji je dao najviše što je mogao dati kao pripadnik 153. brigade HV-a poginuo je još jedan strani dragovoljac Antony Grant Mann koji je stigao iz Velike Britanije. Britanac rođen 27. ožujka 1961. godine u engleskom gradu Towcestar nije dočekao svoj 31. rođendan. Poginuo je četiri dana ranije, 23. ožujka 1992. godine u akciji u Pokupskoj Slatini.

Predsjednik Udruge pripadnika 153. brigade HV-a Velika Gorica, Ivan Zagorac, otkrio nam je da je kroz ratni put velikogoričke brigade prošlo dvadesetak stranih državljana koji su došli kao dragovoljci kako bi pomogli hrvatskom narodu u borbi za neovisnost.

Nažalost, o spomenutoj dvojici poginulih te o ostalim stranim dragovoljcima, vrlo je malo podataka osim onih zabilježenih u monografiji brigade.

-U 153. br. HV-a Velika Gorica u Domovinskom ratu i njezinom ratnom putu javili su se i dobrovoljno učestvovali pripadnici strani državljani. Njih je bilo dvadesetak od kojih je, nažalost, dvoje poginulih. Velika im hvala na tome da su prepoznali događaje u Europi početkom 1990. godine i hrabro stali uz nas. Zajedništvo Hrvata kao i lojalnost najvećeg dijela hrvatskih građana prema svojoj domovini bilo je presudno za uspostavu i obranu samostalne, suverene Republike Hrvatske i pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu. Od onih koji su preživjeli vihor rata mnogih danas više nema kao što nažalost svjedočimo skoro svaki dan gdje su nas sustigle bolesti i različite ljudske sudbine, polako odlazimo ali sjećanje na Domovinski rat ne blijedi- poručio je Zagorac koji danas vodi udrugu koja obavlja dugogodišnji rad na prikupljanju cjelokupnog sadržaja i za izradu monografije u kojoj je obuhvaćena priprema Velike Gorice za oružani otpor, ratni put 153. brigade, kao i poginuli Velikogoričani u drugim postrojbama HV-a i MUP-a, te poginuli pripadnici 153. brigade.

Udruga je izdala i CD o ratnom putu, izradila zemunicu, obilježila spomen pločama sva mjesta djelovanja brigade u Hrvatskoj, te razvila dugoročnu suradnju sa osnovnim školama grada Velike Gorice i općina Orle, Kravarsko i Pokupsko.

Kao kruna njihovog djelovanja niknuo je Spomen park 153. brigade u kojem je izgrađen i Spomen dom brigade. Izdana je i knjiga o Spomen parku te prigodno izložen unutarnji postav, no Zagorac ističe da je potrebno još dosta toga za napraviti do konačne realizacije samoga projekta, te dodaje da sve to ne bi bilo moguće ostvariti bez suradnje i pomoći grada Velike Gorice.

-Cilj Udruge pripadnika 153. brigade je da promičemo vrijednosti Domovinskog rata, a posebno za čuvanje i širenje povijesne istine o ratnom putu velikogoričke brigade te čuvanjem uspomena na poginule pripadnike brigade. Sve te aktivnosti ostvarujemo obilježavanjem značajnih datuma vezanih za brigadu, prikupljanjem i čuvanjem svih vjerodostojnih svjedočenja o ratnom putu, izdavanjem publikacija o ratnom putu brigade i čuvanjem dostojanstva pripadnika 153. brigade- poručio je Zagorac.

Podijeli