Novosti Sport Događanja

Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci

07.10.2020. / Maja Peranić

Predstava "Potpuni stranci" Amaterskog kazališta Pučkog otvorenog učilišta Samobor "Pax" proglašena je najboljom na 23. Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije i kao takva će predstavljati našu županiju na Državnoj smotri kazališnih amatera. Smotra je održana u Buševcu koji ni u ovim izazovnim vremenima nije propustio biti savršen domaćin kazalištarcima iz različitih krajeva županije.

23. SKAZŽ održao se proteklog vikenda u Buševcu, a na njemu su se uz samoborske PAX-ovce predstavili i kazalištarci iz Rakovog Potoka, Svetog Ivana Zeline te Dugog Sela. Bila je ovo nešto skromnija smotra zbog epidemije, no briljantnih glumačkih izvedbi nije manjkalo. Smotru je organizirao Ogranak Seljačke sloge Buševec čiji predsjednik Nenad Rožić ističe zadovoljstvo i ovom, malo drugačijom i organizacijski zahtjevnijom smotrom.

-Ovogodišnja smotra bila je malo kompliciranija za organizirati zbog cijele situacije s epidemijom i svih mjera koje se moraju poštivati, ali preuzeli smo tu odgovornost na sebe i uspjeli je prirediti na profesionalnoj razini. Pridržavali smo se svih mjera, distance, dezinfekcijskih sredstava i maski, svih preporučenih mjera stožera. Zadovoljni smo sa smotrom i predstavama, publike je zbog mjera bilo manje, no drago nam je da se ipak i u ovim uvjetima SKAZŽ održao i da su se kazalištarci oduprijeti svim nedaćama - kazao nam je Rožić dodavši kako su dvije ekipe, iz Jastrebarskog i Vrbovca, morale odustati od sudjelovanja pa su na kraju održane samo četiri predstave.



Pobijedili Samoborci

Između kazalištaraca iz Zeline, Dugog Sela, Rakovog Potoka i Samobora zasluženu pobjedu odnijela je predstava "Potpuni stranci" Amaterskog kazališta "PAX" iz Samobora.

-Drago mi je što je Samobor proglašen najboljim, to sam im i rekao jer i sam smatram da im je predstava najbolja na čemu im čestitam. A to je kasnije potvrdila i državna selektorica Gordana Ostović – kazao je Nenad Rožić.

Hrvatska dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović je bila jedina članica žirija te je zadužena za izbor najboljih predstava iz svih krajeva Hrvatske koje će svoju županiju predstaviti na Državnoj smotri kazališnih amatera koja će se održati u studenom ove godine.



O Samoborcima je napisala:

-Predstava Potpuni stranci pokazala je kako ponekad između amatera i profesionalaca u pristupu radu nema velikih razlika. Paxovci su u prvom redu vrlo vješto adaptirali i lokalizirali tekst prema kojem je snimljen popularni istoimeni talijanski film Paola Genovesea Perfettija i prilagodili ga kazališnom trajanju od 60 minuta. I sam odabir teksta o prijateljima, koji tijekom večeri otkrivaju razne najskrivenije i najneočekivanije tajne, pokazao se kao pun pogodak jer je kao stvoren za njihovu, već dokazanu, glumačku ekipu u kojoj nema slabog mjesta. To je naizgled tekst kojeg je lako igrati, ali u toj lakoći i leži njegova težina jer niti jedan detalj ne smije biti preglumljen, ne podnosi glumačka preisticanja i nadigravanja već „sitni vez“ koji se očitava skrivenim pogledima i diskretnim gestama koji sugeriraju ono neizrečeno. Sve to uspijevaju Paxovci na najbolji način i stoga su zasluženi pobjednici 23. Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije.



Mladoj ekipi iz kazališta PAX ovo je već šesti plasman na Državnu smotru u svojih gotovo 20 godina bavljenja kazališnim amaterizmom.

-Ova godina bila je, blago rečeno, izazovna. Osim globalne situacije, svatko od nas imao je svoje privatne borbe i upravo zato smo jako sretni i ponosni što smo uspjeli zadržati taj mali dio sebe koji se zove PAX. Pripremili smo predstavu, izvježbali je i zadržali energiju koja nas na okupu drži već skoro 20 godina-istaknuli su pobjednici županijske kazališne smotre.

Dodali su kako su zahvalni što je njihov trud prepoznala i struka.

U Buševcu "kao doma"

Samoborski glumci kao i njihovi kolege iz susjednih gradova županije uvijek rado dolaze u Buševec igrati svoje predstave. Ovdje se mnogi od njih osjećaju "kao doma", na daskama Doma kulture igrali su još od malih nogu te im je Buševec uvijek u lijepom sjećanju. U ovih više od 20 godine održavanja županijskih kazališnih smotri njihov je domaćin najviše puta bio upravo Ogranak Seljačke sloge Buševec.

-Mi u Buševcu imamo dugu kazališnu tradiciju i publiku koja je naučena na predstave i koja voli doći vidjeti predstave. Koje god doba dana bilo da je predstava igrana naša publika dođe, što u drugim sredinama gdje su se smotre održavale nije baš i bilo slučaj. I mi se potrudimo da bude publike. Također, prijatelji iz drugih društava kažu da vole doći u Buševec i uvijek pohvaljuju organizaciju. Na žalost ove godine nije moglo biti onog tradicionalnog zajedničkog druženja kazalištaraca iz svih krajeva županije, već smo morali svaku grupu ugostiti posebno, no drago nam je da je smotra ipak održana i da su naši kazalištarci uspješno prezentirali svoj rad – zaključio je Nenad Rožić.

(foto: OSS Buševec)

Galerija slika

Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci Glumci vole doći u Buševec: Održana kazališna smotra na kojoj su pobijedili Samoborci

Podijeli