°C 16

"Bakarić" spreman za veliku obnovu

08.10.2019.

Juraj Odrčić

Srednjoškolski centar Velika Gorica nakon završetka javnog natječaja za energetsku obnovu vrijednu 29 milijuna kuna spreman je za svoje veliko "ušminkavanje".

Nakon što je Zagrebačka županija, kao osnivač srednjih škola koje djeluju u ovom objektu, u veljači objavila da je osigurala sredstva za obnovu - i to s 15,1 milijuna kuna iz EU fondova, a ostatkom iz županijskog proračuna, proveden je složen postupak javne nabave na koji su pristigle četiri ponude.

Ponude tvrtki ING-GRAD d.o.o. od 42 milijuna kuna (op.a. svi iznosi PDV-om) i zajednice ponuditelja BRUX-GRAD d.o.o. i MI MARIS d.o.o. od 36,6 milijuna kuna su odbijene jer nisu imale potpunu dokumentaciju u troškovnicima za strojarske instalacije, te su u razmatranju ostale ponude tvrtke Elektrocentar Petek d.o.o. s 29,2 milijuna kuna te tvrtke Matičević d.o.o. s 29,1 milijun kuna ponuđene vrijednosti radova. Nakon što je Povjerenstvo pregledalo i ocijenilo ponude župan Stjepan Kožić je donio Odluku o odabiru za izvođačem radova, a njome je odabrana velikogorička tvrtka Matičević koja je ovoga ljeta bila angažirana na obnovi osnovnih škola Nikole Hribara i Vukovine. Rok žalbe na ovu odluku je deset dana.

Što se tiče samog projekta energetske obnove SŠ Velika Gorica, on sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koje će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje.

Ušteda energije za 81,24%

Kako su poručili iz Županije najavljujući ovaj projekt, uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim korisnicima, te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova.

Kombinacijom navedenih mjera energetske učinkovitosti cijela zgrada će iz trenutnih energetskih razreda – zgrada za obrazovanje: D razred, velika sportska dvorana: D razred, mala sportska dvorana: C razred – prijeći u A razred. Naime, ušteda godišnje potrebne toplinske energije za grijanje nakon obnove bi trebala biti veća za 81,24% čime bi se ostvario energetski razred A.