°C 20

HKZP upozorava korisnike dronova: 'U krugu od pet kilometara oko aerodroma, nema letenja'

17.07.2019.

Romana Šimek

Ukoliko planirate dronom snimati rođendansku zabavu ili vlastitu kuću i dvorište, možda zbog bolje prezentacije u prodajnom oglasu ili radi uspomene, možda to i nećete smjeti učiniti. S obzirom kako je Zračna luka Franjo Tuđman ‘na leđima’ grada, čini se kako zabranjeno područje za dizanje bespilotne letjelice zapravo pokriva cijelu Goricu.

Povodom jučerašnjeg zatvaranja zračnog prostora u zoni Zračne luke Split zbog drona, Hrvatska kontrola zračne plovidbe uputila je apel korisnicima drona te dala informacije o legalnoj uporabi sustava bespilotnih letjelica.

U priopćenju tako stoji kako je letenje dronom unutar kruga od 5 km od referentne točke aerodroma (uzletno-sletne staze) strogo zabranjeno bez posebne dozvole nadležne kontrole zračnog prometa.

Kao što možete vidjeti na slici, zabranjena zona od 5 km pokriva cijelo područje grada Velike Gorice  sve do zadnjeg kamenčića na obali jezera Čiče. Tako da, ukoliko želite dronom snimati vlastitu kuću to ne možete učiniti ako se ona nalazi u označenoj zoni. Iako daleko od aerodroma.

Letenje unutar same kontrolirane zone u širem području aerodroma, a izvan navedenog kruga od 5 km, dozvoljeno je po automatskom postupku putem mobilne aplikacije AMC Portal Mobile svim registriranim korisnicima dronova do najveće visine od 50 m.  

Ovim putem apeliramo na sve korisnike dronova da se registriraju u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo, a za uporabu zračnog prostora u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe na AMC Portal gdje će dobiti i informacije o svim ograničenjima za letenje u stvarnom vremenu.