°C 24

Učvršćuje se krov škole u D. Lomnici: 'Preleti zrakoplova više neće ugrožavati sigurnost školaraca'

02.07.2019.

Petar Brnada

Nakon nemilog događaja u siječnju kada su za vrijeme velikog odmora sa Područne škole u Donjoj Lomnici od preleta zrakoplova padali crijepovi, danas se krenulo u radove na krovu kako bi se osigurala sigurnost školaraca i osoblja.

Tako se trenutačno provode radovi na učvršćivanju krova škole, što je potvrdio i gradonačelnik Dražen Barišić.

-Više se neće događati da preleti zrakoplova ugrožavaju sigurnost školaraca- istaknuo je gradonačelnik Barišić.

Da je ova mjera bila itekako potreba najbolje pokazuju podaci prema kojima je u Lomnici evidentirano više od stotinu slučajeva dizanja krovova sa kuća i ostalih objekata uslijed prelijetanja zrakoplova, no padanje crijepova sa škole bila je kap koja je prelila čašu.

Podsjetimo, tada se na noge digla čitava lokalna zajednica; Mjesni odbor, Grad Velika Gorica, kao i zabrinuti mještani. Iz Grada su tada poručili kako su zbog ovoga problema već prije reagirali prema Agenciji za civilno zrakoplovstvo, Ministarstvu prometa, Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe i drugim institucijama, koji očito nisu shvatili ozbiljnost situacije.

Kako su kazali, o navedenom slučaju podnijeli su i službenu prijavu te su inzistirali na hitnom rješavanju problema.

I dok iz Kontrole zračne plovidbe tvrde da se letovi izvode sukladno proceduri koja je oblikovana i utvrđena Pravilnikom o oblikovanju i utvrđivanju postupaka i drugih uvjeta za sigurno uzlijetanje i slijetanje zrakoplova, Grad je uz upućeni zahtjev da se Pravilnik analizira i uskladi s uvjetima i događanjima na terenu, odlučio povući potez te krenuo u učvršćivanje krova koje bi se svakako trebalo pokazati učinkovitim kako bi se u budućnosti spriječili slični događaji koji ugrožavaju sigurnost mještana Donje Lomnice, a posebice školaraca.