Novosti Sport Događanja

Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad

19.05.2024. / Maja Peranić

Nizom događanja proteklog su tjedna obilježeni Dani Lukavca. Brojne udruge koje djeluju na području mjesta zajedno su se uključile svojim programima u ovo obilježavanje. Od sportskih igara i Dana otvorenih vrata DVD-a, etno radionice KUD-a kao i organiziranog mjerenja tlaka i šećera u krvi od strane Podružnice umirovljenika Lukavec pa sve do Folklorijade koja je u subotu okupila velik broj mališana u tradicionalnim sportskim igrama, pokazalo se tim događanjima zajedništvo Lukavčana.

Naselje koje se smjestilo između Zagreba i Velike Gorice iz godine u godinu raste, mijenja se i postaje baš po mjeri čovjeka. Proslavom Dana mjesta koju uvijek pripremaju sredinom svibnja zadovoljni su i ove godine kad su se u nju uključile brojne udruge koje u tom naselju djeluju.

-Svima bih se zahvalio na sudjelovanju u obilježavanju Dana mjesta kroz ovaj tjedan. Pokazalo se to jedno zajedništvo. Ljudi su se počeli odazivati na događanja, sudjelovati u zajedničkoj organizaciji, predstavljati svoj rad sumještanima. Svima se zahvaljujem i čestitam mještanima Dan našeg Lukavca - poručio je Ivica Marčec, predsjednik MO Lukavec.

U sklopu Dana Lukavca u subotu su se predstavili uzgajivači malih životinja koji su svoje ljubimce izložili na prostoru NK Lukavec. Nekoliko entuzijasta, ljubitelja pernatih stvorenja, članova Udruge uzgajivača malih životinja Velika Gorica dolazi upravo iz Lukavca i kažu nam kako su uvjeti za uzgoj ptica, zbog svježeg zraka i prirode upravo ovdje prilično dobri.

Subota je bila sunčana, topla, okupio se velik broj mještana, a članovi Vijeća mjesnog odbora svima su skuhali grah.

Folklorijada razveselila djecu i mlade

No, centralno događanje jučer svakako je bila Folklorijada u organizaciji Kulturno umjetničkog društva Stari grad Lukavec koja je najmlađima pružila cjelodnevnu zabavu uz tradicionalne igre. Povlačenje užeta, skakanje u vreći, nošenje jajeta na žlici, graničar i druge, izmamile su među djecom pravi borbeni natjecateljski duh. Okupili su se mladi članovi KUD-a domaćina te gosti iz KUD-a Nova Zora iz Donje Lomnice, KUD-a Gradići te KUD-a Čiče iz Novog Čiča. Smijeh, pljesak i navijanje orili su se nogometnim igralištem i svatko tko se tamo našao mogao se sam uvjeriti da djeca doista od srca uživaju.

-Pripremili smo razne dječje igre koje su se igrale u davnim vremenima da malo to vratimo djeci, da se svi podružimo, čak smo napravili jedan zip line u kojem će se djeca moći okušati - rekle su nam Karla Šiprak i Mirjana Jakunić, voditeljice dječjih folklornih skupina KUD-a Stari grad.

Nekoliko godina unazad tradicionalne igre nisu održane zbog covid mjera, a ove godine vratile su se na radost okupljenih mališana koji su doista iskoristili svaku sekundu toplog proljetnog dana igrajući se na svježem zraku na igralištu NK Lukavca.

Kad nisu zaokupljeni igrama, ova djeca plešu. Tradicija folklora u Lukavcu je jako duga, a sljedeće godine slave 25 godina društva. Unutar KUD-a djeluju tri tamburaške sekcije, dvije dječje, pjevačka, odrasla plesačka te etno skupina. Društvo danas broji stotinjak članova, od čega je 50 djece od 3 do 14 godina.

-Najvažnija poruka je da se zabavimo, ali važno je prenijeti ljubav prema toj našoj baštini. Empatiju i ljubav, druženje i zajedništvo. Želimo da svi budu kao jedna ekipa od onih malih do onih većih. Njegujemo prijateljstvo - rekle su nam voditeljice dječjih skupina.

Večeras godišnji koncert KUD-a Stari grad

To prijateljstvo njeguju i u svom mjestu, a večeras će to zajedništvo imati prilike i pokazati na velikom godišnjem koncertu KUD-a Stari grad koji će se održati u Društvenom domu Lukavec od 18 sati.

- Pokazat ćemo sve što smo naučili tijekom godine. Predstavit ćemo se s nekoliko koreografija, djeca će nastupiti s tri koreografije kao i odrasli, tamburaši će izvesti nekoliko skladbi. Nastupit će i gosti, djeca iz našeg vrtića, Područnog objekta DV Lojtrica koji su neki od njih u našem folkloru, a oni koji nisu pridružit će nam se na pozornici - dodale su voditeljice Karla i Mirjana.

Publika će imati prilike uživati u plesovima Posavine, Turopolja, Slavonije i Zagorja, a na pozornici će ukupno nastupiti stotinjak aktivnih članova KUD-a. Bit će to kao i uvijek jedna velika folklorna svečanost, a do godine proslava će biti još i veća za jubilarnih 25 godina KUD-a Stari grad Lukavec.

 

Galerija slika

Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad Dani Lukavca pokazali zajedništvo: Vratila se Folklorijada, večeras Godišnji koncert KUD-a Stari grad

Podijeli