Novosti Sport Događanja

Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno!

18.09.2023. / Ivana Ćurić

Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, kažu svi oni koji su barem jednom bili dio njega, nešto je najljepše što folkloraš može poželjeti. Slažu se s time i članovi Kulturno-umjetničkog društva Veleševec koji su proteklog vikenda također sudjelovali u ovoj posebnoj hrvatskoj manfiestaciji koja slavi izvorni folklor.

Uz mnogobrojna događanja koja prate Vinkovačke jeseni, središnji dio je bio nedjeljni Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, koji zaokružuje sve ono što se u Vinkovcima događalo prethodnih dana kada je riječ o tradicijskoj baštini. Preko 2000 folkloraša u nošnjama i s običajima svoga kraja, prošli su gradom praćeni pljeskom brojnih posjetitelja, domaćina i gostiju koji na Jeseni dolaze jednako rado kao i sudionici.

Vrhunac manifestacije bila je Državna smotra folklora koja se održavala u subotu i nedjelju. U tri dijela zaplesalo je u sklopu smotre 33 folklornih društava.

Dio ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni bili su i članovi KUD-a Veleševec koji su predstavljali Veliku Goricu i Zagrebačku županiju. Oni su posljednji put na ovoj manifestaciji sudjelovali 2009. godine, a mlađe članove koji su do sada o tome samo slušali od onih starijih, posebno je veselio odlazak u Vinkovce ove jeseni.

-Bilo je prekrasno! Sve naj, naj,najbolje možemo reći o sudjelovanju na Vinkovačkim jesenima. Uistinu je bilo posebno, toliko folkloraša, tradicije, pjesme, baštine i druženja na jednom mjestu sve je što jedan folkloraš može poželjeti i to uistinu napuni čovjeku baterije bio da sudjeluje ili je dio publike. Sve će nam ostati u prelijepom sjećanju-rekla nam je Nevenka Vučin iz KUD-a Veleševec.

Uvijek ponosno ističu da svoju Posavinu ne daju, pa su tako i u Vinkovcima zapjevali "I ja jesam Posavljačko dete".

-Mi kontinuirano izvodimo izvorni folklor. Razlog je to što kad se društvo osnovalo nije bilo novaca ni ničeg i iznajmljivati nošnje bilo nam je izvan svake pameti. Svaka članica ima nekoliko svojih nošnji koje su prekrasne i bogate tako da imamo što obući, takoreći bacili smo se u bakine škrinje, malo ih obnovili, volimo i držimo do svojih običaja i ne damo svoju Posavinu- kaže s osmijehom gospođa Vučin.

Sudjelovanje na državnoj smotri samo im je dalo elana da tako nastave i dalje svojim folkloraškim putevima prezentirati gdje god ih pozovu turopoljski kraj i Zagrebačku županiju, pa za kraj poručuju:

-Poslje Vinkovačkih jeseni idemo još bolje i još jače dalje.

 

Proizvedeno u suradnji sa Zagrebačkom županijom

(foto: KUD Veleševec; Vinkovačke jeseni)

Galerija slika

Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno! Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno! Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno! Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno! Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno! Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno! Veleševčani se puni dojmova vratili s Vinkovačkih jeseni: Bilo je prekrasno!

Podijeli