Novosti Sport Događanja

Posljednji kajkavci u Rumunjskoj: Na Matičinom četvrtku naučite o turopoljskim i pokupskim doseljenicima u rumunjskom Banatu

15.03.2023. / Klara Kosić

Na tradicionalnom Matičinom četvrtku koji će se održati 16. ožujka u 19:30 sati u knjižnici Galženica, troje izlagača - Ivana Olujić, Petar Radosavljević te Sandra Požar - predstavit će rezultate projekta „Kajkavci i Šokci u rumunjskom Banatu” koji se već treću godinu provodi uz potporu Sveučilišta u Zagrebu i Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta.

Ivana Olujić na Filozofskom fakultetu u Zagrebu - Katedra za rumunjski jezik radi gotovo od samoga osnutka. Predaje različite kolegije iz rumunjske književnosti, prevodi i bavi se istraživanjima rumunjske i hrvatske književnosti, ali i jezika, osobito govora Hrvata u Karaševu u Rumunjskoj. Glavna je urednica dvojezičnog rumunjsko-hrvatskog časopisa za kulturu Verso.

Petar Radosavljević izvanredni je profesor na Katedri za rumunjski jezik i književnost Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je 2010. na temu „Jezik Roma Bajaša na teritoriju Republike Hrvatske“, te objavio znanstvenu monografiju o bajaškom rumunjskom.

Sandra Požar viša je znanstvena suradnica u Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Od 2004.god. zaposlena je u Staroslavenskom institutu, gdje je trenutačno voditeljica projekta Hrvatske zaklade za znanost. Primarno se bavi istraživanjem jezika hrvatskoglagoljskih tekstova, ali među znanstvenim interesima su joj i rumunjsko-slavenski jezični kontakti.

Podijeli