01.03.2011

Vlada ne da zemlju

Vlada Republike Hrvatske preporučila je Saboru da ne glasa za prijedlog grupe zastupnika predvođene Goranom Beusom Richemberghom koja je u saborsku proceduru upitila prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Ovakvo mišljenje Vlade bilo je očekivano s obzirom da Vlada prijedloge oporbenih saborskih zastupnika prihvaća u količini koja se mjeri u promilima. No stavovi Vlade koji stoje u pisanom odgovoru na spomenuti prijedlog ukazuju da Vlada nema nikakvu namjeru ispraviti ovu nepravdu, štoviše navodi da bi to bilo protiv interesa države.

Ovlaštenici nemaju vlasnička prava

Odgovor Vlade RH, koji potpisuje premijerka Jadranka Kosor, navodi da su zemljišne zajednice postojale kao pravne osobe, dok su fizičke osobe koje su svoje vlasništvo(oranice, šume...) udružile u zemljišnu zajednicu imale pravoužitničko pravo odnosno pravo korištenja. Time pravo vlasništva nad zemljom koju je komunistička vladavina nacionalizirala, a kasnije Republika Hrvatska prisvojila, pripada organizacijama koje danas više ne postoje.

- Slijedom toga, glede bivših zemljišnih zajednica ne postoji pravni kontinuitet pa se bivšim zemljišnim zajednicama ne može priznati svojstvo ovlaštenika naknade prema Zakonu o naknadi - potpisuje premijerka Jadranka Kosor.

Zatražili smo
Franju pl. Kosa, župana Plemenite opčine turopoljske, da nam komentira posljednje stavove Vlade RH.

- Mi nismo mogli imati kontinuitet djelovanja jer su zemljišne zajednice nasilno ukinute - kaže Kos.

- Vlada stalno govori isto, a to je da mi nemamo vlasničko pravo. No s tim se ne slažu stručnjaci koji pobijaju takav odgovor tvrdeći da on jednostavno ne stoji i da kao zemljišna zajednica i ovlaštenici mi imamo vlasničko pravo - dodaje Kos.

Međuostalom, stoji u dokumentu, na zahtjev jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju Grada Velike Gorice, Vlada RH može svoje pravo vlasništva prenijeti na podnosioca zahtjeva kako bi se zemljišta koristila u namjenu za koju su je koristile zemljišne zajednice.

Franjo Kos dodaje da su zemljišne zajednice djelovale u nacionalnom interesu, a iz njih su stvarana dobrovoljna vatrogasna društva, kulturno umjetnička društva, čuvala se katolička vjera u Hrvatskoj, te očuvali narodni običaji.


Država, to sam ja

- Kako su poljoprivredno zemljište i šume i šumska zemljišta dobra od interesa za Republiku Hrvatsku i imaju njezinu osobitu zaštitu smatramo da je potrebno zadržati važeće zakonsko rješenje - stav je Vlade RH koja smatra da se zakonom potiče na "nepotrebno" osnivanje i obnovu zemljišnih zajednica "za koje se ne može sa sigurnošću utvrditi imaju li izravnu sukcesiju s ranijim zajednicama".

Time se u velikogoričkom slučaju može zaključiti da država ne priznaje pravo Plemenite opčine turopoljske i Udruge zemljišnih zajednica urbarskih općina Turopolja da su nasljednice ukinutih zemljišnih zajednica iako su njih osnovale, i danas su članovi, nasljednici upravo onih ljudi koji su do 1947. godine gospodarili i smatrali se vlasnicima te imovine.

- Radi višeg interesa za državu se to pokuša zadržati? A država je narod?! Slažemo se da je to od nacionalne važnosti i treba se sačuvati za domicijalno stanovništvo - mišljenja je Kos.

Osnivanje i pravno uređenje zemljišnih zajednica, koje se spomenutim prijedlogom predlaže, očito je državi prekomplicirano za urediti. Slovenija je to učinila još 1994. godine.

Upućeni pak kažu, da bi se povratom zemljišnih zajednica otvorila Pandorina kutija koja bi nametnula mnoga pitanja, poput onih kako se državnim zemljištem gospodarilo i trgovalo posljednjih 20 godina.

Sve veće aktivnosti udruga za povrat imovine

Upravo kako bi dokazali da su u pravu zemljišne zajednice ovoga četvrka u Europskom domu u Zagrebu organiziraju okrugli stol na ovu temu. Na okruglom stolu će o tome govoriti uvodničari saborski zastupnik Goran Beus Richembergh, prof.dr.sc. Petar Simonetti, o ustavnoj obvezi povrata imovine zemljišnim zajednicama, prof.dr. sc. Ivan Jurić, o gospodarskoj važnosti zemljišnih zajednica u prošlosti i mogućemu značenju u budućnosti te mr.sc. Zdravko Lučić o zemljišnim zajednicama u postupku oduzimanja imovine 1947. godine. Pozvani su istaknuti političari i druge osobe javnog, znanstvenog, političkog i crkvenog života, predstavnici Vlade RH, ministarstava, gradova, HAZU i dr.

Okrugli stol zakazan je za četvrtak u 18 sati, adresa je Jurišićeva 1, Zagreb, a na nju se pozivaju svi kojima je od interesa rješavanje ovoga pitanja.Komentari
04.03.2011 - Endsieg
Da, ti si ko Ahmedinedžad, samo kaj osim Izraelaca u svakome ko je kontra Partije i Udbaša vidiš Hadezeovce :rofl:
04.03.2011 - Da
Tebi marko da hdz-ovci kazu da je u hrvatskoj odlicna situacija i da oni nisu nista ukrali ti ces im vjerovat jel si zatucani hdz-ovac. Naravno da zajednice ne postoje kad su ih njihovi jos prije ukinuli da im nebi morali to vracat.
03.03.2011 - Marko
Smiješal lik Beus, traži povrat zemlje zemljišnim zajednicama, a one pravno ne postoje! koji liovi! Taj se u sve razumije!
03.03.2011 - Neda Ukraden
Neda ne da!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.