23.03.2010

U tijeku Dani održive energije

Grad Velika Gorica i velikogorički Poduzetnički centar,na prostoru iza Pučkog otvorenog učilišta organiziraju prezentiranje o očuvanju okoliša i uštedi energije, u sklopu "Europskog tjedna održive energije". Građani su tako jučer mogli dobiti korisne informacije i savjete na koje sve načine mogu uštediti energiju i pridonijeti očuvanju okoliša,ili to još mogu saznati danas do 17h kada završava ovaj događaj. Isto tako,na licu mjesta možete saznati o mobilnom energetskim informativnom centru obnovljivih izvora energije. Naime, radi se o vozilu opremljenom s mobilnom konfiguracijom koju čine kolektori za zagrijavanje vode i fotonaponski panel,te druga oprema koja ga čini praktičnim primjerom tehnologije za obnovljive izvore energije. U njemu je također postavljen ekran na kojem se prikazuju informativni video materijali o alternativnim izvorima energije, o kojoj temi na pitanja odgovaraju članovi Zelene akcije Mičevec.

Kako je prvi dan ovog događaja 22.ožujak, Svjetski dan voda, na informacijskom štandu bila je postavljena i kušaonica vode,gdje su građani mogli probati vodu iz vodovoda,i vodu kupljenu u trgovini, nakon čega bi probali pogoditi koja je koja voda,te ispuniti anketu. Direktorica VG Poduzetničkog centra, Mirela Schreiber ponudila nam je da se i sami okušamo u "kušaonici vode" ,na što smo i pristali ,te zabilježili svoj odgovor koji se na kraju pokazao točnim. Također, gospođa Schreiber voditeljica je projekta "Nije za bacit" u kojem uz Poduzetnički centar sudjeluje 8 partnera iz Hrvatske i Italije,i koji za cilj imaju podići svijest građana o važnosti recikliranja,te kroz sadržaje i programe za djecu i odrasle,podsjetiti sve na važnost očuvanja okoliša. Projekt je sufinancirala Europska Unija dok službeno nije završen krajem studenog prošle godine, no ostali projektni partneri nastavljaju s projektima o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti.

Iako je prvog dana događanja kiša donekle ometala izlagače, svi zainteresirani mogli su se prisjetiti jednostavnih savjeta kako dati svoj doprinos projektu. Korištenje platneni ubrusa i krpa,mjesto papirnatih, korištenje trajnih baterija s punjačem,umjesto jednokratnih, skupljanje starih lijekova i nošenje PET boca u trgovine,umjesto da se to sve baca u kućanski otpad samo su mali dio jednostavnih navika koje mogu puno značiti. A kako bi vas potakli da ne kupujete svako malo plastičnie vrećice u dućanu, organizatori svim posjetiteljima daruju platnenu vrećicu da ih podsjeća na pravilno postupanje s otpadom,te ,podsjećaju, u slučaju da imate električni i elektronički glomazni otpada, uvijek možete dogovoriti besplatni odvoz pozivom na broj 0800 0204.

icKomentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.