28.03.2011

Smotra folklora

Večer narodnih pjesama i plesova, popevka i kola, nošnji iz cijele Hrvatske i prikaza starih običaja još jednom je ispunila dvoranu Gorica na gradskoj smotri folklora. Smotra u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Grada Velike Gorice održana ovoga vikenda dala nam je i predstavnike za županijsku smotru foklora.

Večer koreografiranog i izvornog folklora predstavila je 15 turopoljskih kulturno umjetničkih društava od kojih je stručno povjerenstvo, u sastavu dr.sc Stjepan Sremac, mr.sc Joško Ćaleta te prof. Josip Forijan, najboljim ocijenilo OSS Buševec s koreografijom Slavonskog kola i kolede "Adje kolo, nemoj stati".

Buševčane po poretku prati KUD Mičevec s koreografijom pjesma i plesova Posavine, slijedi FA Turopolje koji je predstavio Trebarjevo, zatim FA Šiljakovina s pjesmama i plesovima Međimurja dok je KUD Gradići donio dašak otoka Murtera na goričku pozornicu.

folklor3.jpg

Povjerenstvo je i prosudilo da će u kategoriji izvornog folklora naš grad na županijskoj smotri predstavljati KUD-ovi iz Donje Lomnice, Velike Mlake i Veleševca. Stručni žiri nije imao lagan zadatak ocijeniti najbolje.

- Radi se o smotri na kojoj nema lošeg izvođača, standardi izvedbe podignuti su na najveći nivo. Izvedbena kvaliteta sastava pokazuje da se radi o vrlo sposobnim izvođačima, vrlo sposobnim koreografima i voditeljima koji su u stanju kvalitetno istaknuti posebnosti koje hrvatske glazbene i plesne tradicije nose- rekao je mr.sc Joško Ćaleta.

folklor2.jpg

Narednog dana na dječjoj smotri kulturna društva pokazala su rad s mladim folklorašima, a poredak je ovdje FA Šiljakovina, KUD Stari grad Lukavec te KUD "Nova zora" Donja Lomnica, a koji će Veliku Goricu predstavljati na županijskoj dječjoj smotri folklora.


Komentari
29.03.2011 - frukksy
Bravo OSS Buševec... čestitke... bili ste fenomenalni!!! :)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati