21.05.2009

Slova naša čitana


„Gradska knjižnica Velika Gorica oduvijek je bila nezaobilazna institucija u promicanju knjige i čitanja ne samo u svome gradu već na širem području Turopolja.“ Govori tako o našim vrijednim čitačima K. Matković Mikulčić, ravnateljica Gradske knjižnice, u osvrtu koji je izašao u 43. izdanju Hrvatskog knjižničarskog društva te dodaje „Grad Velika Gorica nije homogeno mjesto, sačinjava ga uža gradska jezgra i pedeset osam prigradskih naselja u kojima živi oko 70 000 stanovnika, jedina Gradska knjižnica na tom području teško može udovoljiti potrebama stanovništva koje se iz dana u dan povećava. Naročito se to odnosi na brojna prigradska naselja koja su loše povezana sa središtem pa tako i knjižnicom.


Stoga je, naglašava iz dana u dan sve veći pritisak na Gradsku knjižnicu naročito njezin Dječji odjel prvenstveno što se tiče posudbe lektirnih naslova. Iz prigradskih naselja u knjižnicu navraćaju roditelji, a ne djeca da bi posudili knjige, jer zbog prometne izoliranosti ona to nisu u stanju sama. Tako su zakinuti za niz drugih sadržaja koje im knjižnica nudi.“ Mišljenja su slična, kako kaže jedan od djelatnika Gradske knjižnice, Saša Vasiljević, publike zaista ima, ljudi čitaju iznenađujuće puno i oni su „statistikom“ zadovoljni.


Trenutno najčitanije knjige u Gorici našoj načitanoj dijelimo u tri kategorije; beletristiku, domaća izdanja i publicistiku, pa su prema tome rađene i rang liste najčitanijih slova.


BELETRISTIKA:

 1. P. Young: Koliba, Ljevak, 2008.
 2. Y. Khadra: Kabulske lastavice, Ljevak, 2009.
 3. A. Min: Carica Orhideja, Ljevak, 2008.
 4. C. McCullough: Dodir. Algoritam, 2009.
 5. A. Min : Posljednja Carica, Ljevak, 2008.


DOMAĆI

 1. Danijela Trbović: Hrvatica, majka , katolkinja, nepušica, Profil, 2008.
 2. A. Bović: Metastaze, Konzor 2006
 3. J.Matanović: Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, Mozaik knjiga, 2009.
 4. M.Jergović: Freelander, Ljevak, 2008.
 5. R.Baretić: Hotel Grand, Algoritam, 2008.


PUBLICISTIKA

 1. M. Krizmanić: Tkanje života, Profil, 2009.
 2. R. Byrne, Tajna, Profil, 2007.
 3. E. Tolle, Nova zemlja, V.B.Z., 2008.
 4. B.Obama: Snovi mojega oca, Naklada Zadro, 2008.
 5. Majka Terezija: Dođi, budi moje svjetlo, Verbum,2008.


Dragi naši sugrađani, čitajte i dalje, i ostanite, kako bi se reklo, lijepi, pametni i načitani.Komentari
24.05.2009 - momo
bilo je i vrijeme...:)
22.05.2009 - maga
publicistika LOL svi se bacili na duhovni razvoj... prejako.. gorica ce se prosvijetlit :)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati