25.11.2010

Razvijanje kulture nenasilja

Okrugli stol “Razvijanje kulture nenasilja”, u prigodi 25. studenoga, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, organiziralo je u Velikoj Gorici županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Mirela Gajić, predsjednica Povjerenstva, rekla je kako je nasilje u obitelji ozbiljan društveni problem te da je svakih petnaestak minuta jedna žena u Hrvatskoj zlostavljana.

Osnovni cilj okruglog stola, dodala je, jest pobuditi kolektivnu svijet o kulturi nenasilja, posebno u malim sredinama. Na području Policijske uprave zagrebačke, rečeno je, u 2009. prijavljeno je 2595 slučajeva nasilja u obitelji, od čega su najviše zlostavljane žene.O aktivnostima centara za socijalnu skrb govorila je Marija Žirović, ravnateljica velikogoričkog Centra, rekavši da je kod nasilja u obitelji primarna zadaća zaštititi interese djeteta, dok je Slavica Kušić, koordinatorica Poduzetničkog centra “Rosa”, napomenula da je najveća pomoć zlostavljanim ženama dolazak u 'sigurnu kuću' -ženska skloništa. No, nakon što izađu iz 'sigurne kuće', žene se, najviše zbog ekonomskih prilika, vraćaju zlostavljaču. Stoga ih “Rosa”, dodala je, educira kako doći do vlastitih sredstava za život.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati