03.02.2011

Plementaši i Urbarci u Jastrebarskom

Koordinacija zemljišnjih zajednica okupila se u Jastrebarskom 1. veljače te raspravila o posljednjim aktualnostima po pitanjima povrata oduzete imovine.

Trenutno najaktualniji događaj koji ovlaštenici zemljišnjih zajednica isčekuju jest saborska rasprava o izmjenama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koja će zemljištarcima pokazati u kojemu smjeru razmišljaju hrvatski političari. Ovisno o tome kako prođe rasprava zemljišne zajednice imat će jasniju sliku o stavovima stranaka, a što će iskoristiti pri razgovorima pred parlamentarne izbore.

Zemljištarci su još jednom naglasili da podržavaju pokrenutu saborsku proceduru i pozivaju svoje članove da lobiraju kod dužnosnika lokalne samouprave za svoja prava. Dogovoreno je i pokretanje ustavne tužbe oko ocjene ustavnosti ustavnosti čl. 21. Zakona o naknadi za kojega smatraju da je neustavan jer onemogućuju povrat imovine isključivo ovlaštenicima zemljišnih zajednica.

Zemljišne zajednice u priopćenju ističu da će s vraćenom imovinom gospodariti kao i do 1947. godine kad im je oduzeta, kao skupnom zajedničkom imovinom suvlasnika ovlaštenika na korist svih domicilnih stanovnika pojedine zemljišne zajednice i Republike Hrvatske.

- Protiv smo privatizacije šuma, sada u vlasništvu Republike Hrvatske a oduzete bez naknade zemljišnim zajednicama, kao i rasprodaje naše djedovine i nacionalnog blaga - stoji u priopćenju Koordinacije zemljišnjih zajednica Hrvatske među kojima je i zemljišna zajednica Plemenita opčina turopoljska i Urbarska zemljišna zajednica Turopolja.

Zemljišne zajednice će 17. veljače 2011. organizirati u Zagrebu stručni skup gdje će hrvatski stručnjaci pojasniti što su to zemljišne zajednice, korist za društvo koje bi imalo povratom imovine zemljišnim zajednicama aktiviranjem poljoprivrede. Na ovaj okrugli stol će pozvati sve saborske zastupnike, predstavnike Vlade i Ministarstava.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati