30.06.2010

Odašiljač u dvorištu vrtića

– Bojim se za svoje dijete i za svu ostalu djecu iz Dječjeg vrtića “Ciciban” u Vukovini. Odašiljač T-HT-a u neposrednoj je brzini vrtića i dvorišta u kojemu se igraju, bojim se da im zračenje ne našteti – požalio nam se jedan roditelj.

Doista, odašiljač T-HT-a viši od pedeset metara samo je nekoliko metara udaljen od vrtića koji svakodnevno pohađa stotinjak djece.

Riječ je o objektu koji je preuređen u dječji vrtić u listopadu 2007. godine, a odašiljač je tada već bio u funkciji.

– Tada nam je bilo najvažnije da se vrtić otvori. Govorilo se da će se taj odašiljač premjestiti i ne znam zašto to još nije napravljeno. Nova vlast treba to dovršiti i riješiti tako problem – kaže bivši gorički gradonačelnik Tonino Picula.

Vesna Fabijančić Križanić, koja je u vrijeme otvaranja vrtića bila pročelnica Ureda za graditeljstvo, ističe da se zbog prostornog plana tada nije mogla dobiti dozvola za alternativnu lokaciju za odašiljač pa zato on nije premješten. Ne zna jesu li sada okolnosti drugačije.

Ravnateljica Dječjeg vrtića “Ciciban” Višnja Čečić kaže da su stručnjaci obavili sva mjerenja i zaključili da odašiljač nije štetan za djecu.

– Rekli su da je zračenje najmanje u neposrednoj blizini odašiljača te da je puno jače nekoliko stotina metara dalje – kaže Višnja Čečić.

Iz T-HT-a doznajemo da će se sporni odašiljač ipak maknuti sa sadašnje lokacije.

– Sukladno potrebama širenja usluga pokretnih komunikacija, zatražili smo potrebne dozvole za gradnju nove infrastrukture izvan naselja Vukovina. Nadamo se da ćemo dobiti dozvole u zakonski određenim rokovima pa ćemo nakon gradnje nove infrastrukture ukloniti predmetni stup – kaže glasnogovornica T-HT-a. Dodala je da su mjerenja obavile tvrtke koje je posebno za tu djelatnost ovlastilo Ministarstva zdravstva, a odašiljač u potpunosti zadovoljava sva ograničenja postavljena Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja.

izvor: Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati