26.10.2010

Obilježen Dan darivatelja krvi

U restoranu Phoenix jučer je Gradska organizacija Crvenog križa okupila velikogoričke darivatelji krvi povodom svjetskog Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Nešto više od dvjestotinjak prisutnih gostiju tek je četvrtina darivatelja krvi iz Velike Gorice koji godišnje daruju preko dvije tisuće doza krvi.

- Dati krv je najviše što se od sebe u životu može dati, a vi ste darivanjem pokazali veliku humanost i ljubav prema bližnjima - poručio je darivateljima predsjednik goričkog Crvenog križa dr. Ivan Jurkin.

dandarivateljakrvi20101.jpg
Darivateljima krvi na njihov dan oduži im se svečanim domjenkom u restoranu Phoenix

Nazočnima se obratio i Čedomir Maglov iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iznijevši podatak da je Hrvatska u Europi prva po broju darivatelja organa. - A transfuzije ne bi bile moguće bez darovane krvi - rekao je Maglov, a čestitke i zahvale darivateljima krvi uputio je i zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos.

Ovom prigodom uručena su priznanja darivateljima koji su prošli brojku od 50, 75, 100, 125 i 135 darivanja krvi, ali i zahvalilo se volonterima Crvenog križa koji su pomagali na poplavljenim područjima što je bilo popraćeno snažnim pljeskom.

Najveći pljesak pak dobio je Zdravko Lučić kojemu je priznanje za 175 darivanja krvi uručio Zlatko Pendelin, trenutni gorički rekorder koji je stao na 180 darivanja krvi. - Još si dovoljno mlad da me prestigneš - poručio je Lučiću Pendelin te pozvao ostale da se pridruže ovoj "utrci" u broju darivanja.

dandarivateljakrvi20102.jpg
Zlatko Pendelin, Čedomir Maglov, Zdravko Lučić i Suzana Strunjak

Kako pravilnik Crvenog križa nije predvidio toliko veliku brojku od 180 darivanja velikogoričko društvo Crvenog križa izradilo je posebno priznanje kojemu je sada Zlatku Pendelinu uručio Zdravko Lučić uz riječi da mu je on, glede darivanja krvi, športski uzor.

Želite li i vi darivati krv to možete učiniti već sutra u prostorijama Doma kulture Galženica u vremenu od 8 do 14 sati.


Komentari
27.10.2010 - Bambo_Ocha
Svaka cast! 50-ak godina darivat krv :) To je lijepo za cut\vidjet
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati