14.12.2009

Lucijsko spravišće u Lukavec gradu


Grad Lukavec po prvi puta nakon 1848. godine bio je mjesto održavanja Lucijskog spravišća koje se održava na blagdan Sv. Lucije 13. prosinca.


Lucijsko spravišće, koje je započelo pucnjem iz drvenog topa, okupilo je uz turopoljsko plemstvo i brojne goste i podupiratelje Plemenite opčine turopoljske. Uz gradonačelnika i njegove zamjenike te gradske vijećnike i dužnosnike ovom, po riječima župana turopoljskog  Franje pl. Kosa, povijesnom događaju prisustvovali su predstavnici gradskih i županijskih institucija i ustanova, čelnici akademske zajednice kao i predstavnici udruga koji sa Plemenitom opčinom turopoljskom dijele kulturne, povijesne i gospodarske interese.


pot1.jpg


Nakon pozdrava gostiju i uvodnih riječi u radnom dijelu spravišća prisegu su dali izabrani suci koji vode rad 22 sučije u Turopolju. Nakon toga župan i podžupani, kao i kapetan Turopoljskog banderija i kaštelan Grada Lukavca, podnijeli su izvješće o aktivnostima bogatoj godini. Uz najpoznatije manifestacije Turopoljsku trku i Jurjevo plementaši su organizatori i cijelog niza događanja poput  Turopoljske kobasijade, Vinecekova, Turopoljske šetnice, Žirovine i drugih.


Brojem, kvalitetom i organizacijom događanja kojom se promiče bogata povijest i baština ovoga kraja možemo biti zadovoljni, ali drugom važnom stavkom našega programa, a to je povrat imovine zemljišnim zajednicama, baš i ne – rekao je župan Franjo pl. Kos.


Na njegove riječi nadovezali su se i gosti ovoga spravišća, zasigurno potaknuti povijesnim prostorom i vremenom u kojem se nalaze, te zatražili od svih da se snažnije založe za rješavanje ovoga pitanja od nacionalne važnosti. Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh najavio je kako će već u siječnju pokrenuti predradnje kako bi ovo pitanje došlo na raspravu u Hrvatskom saboru, a time bi se uz političku volju došlo i do Zakona o povratu oduzete imovine. Predsjednik Udruge urbarskih zajednica Stjepan Rakarec  poručio je vladajućim strukturama da im je dosta obećanja i da žele konkretnije rezultate. Kako je vremena za rješavanje ovoga pitanje sve manje nazočni su se usuglasili da će slijedeću godinu obilježiti razgovori, ali i po potrebi prosvjedi, i druge aktivnosti kako bi se ove pitanje konačno riješilo.


Pri kraju Lucijskog spravišća zaslužnim članovima i podupirateljima uručene su zahvalnice, a potom je održana smotra Turopoljskog banderija. Kako je i započelo svečano Lucijsko spravišće završilo je pucnjem iz drvenog Turopoljskog topa.


pot2.jpg


Povodom Lucijskog spravišća proslijedili smo predsjedničkim kandidatima upit o njihovim stavovima glede povrata imovine zemljišnim zajednicama. Od 5 prema anketama vodećih kandidata za Predsjednika Hrvatske u roku od desetak dana odgovor je dao jedino Ivo Josipović pa ga prenosimo u cijelosti: „Povrat imovine oduzete za vrijeme biv. Jugoslavije dio je postupka tranzicije u kojoj se još nalazimo. Nema nikakvog razloga da se sva imovina ne vrati po istim kriterijima onim pravnim i fizičkim osobama ili njihovim pravnim sljednicima.“Komentari
17.12.2009 - božidar deverić
malo osvježenja na goričkoj sceni- realan prikaz događanja. bravo!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

-izložba slika hrvatskog slikara
-izložbeni prostor POUVG-a