13.01.2011

Krizni stožer na školovanju

Potresi, poplave, požari, epidemije i ekološke katastrofe izgledaju nekako daleko kada ih gledamo preko televizijskih kanala, a pritom ne shvaćamo da su te opasnosti realne i na našem području. Osim toga Velika Gorica je veliko prometno čvorište i tranzitni pravac pa postoji i opasnost od pada zrakoplova, željezničkih nesreća kao i od nesreća iz transporta opasnih tvari kamionskim prijevozom.

Upravo kako bi članovi velikogoričkog Stožera za zaštitu i spašavanje, kao i članovi Zapovjedništva Civilne zaštite i pripadnici vatrogasnih snaga, bili spremni za djelovanje u velikim nepogodama uskoro kreće program edukacije upravljanja u kriznim situacijama. Na ovaj način za još jednu stepenicu se podiže razina pripremljenosti za djelovanje u uvjetima velikih nesreća.

Edukacija će se provoditi na velikogoričkom Veleučilištu koji već od prije ima obrazovni smjer Upravljanje u kriznim situacijama, a ovaj program će se provesti u suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje.

Osim što je i zakonska obveza, ovaj program potaknut je i nedavnom rujanskom poplavom.

- Nije neočekivano da velikogoričko područje pogodi ponovno takva ili neka druga elementarna nepogoda, a tijekom nje važno je da odgovorne i zadužene osobe budu educirane i osposobljene za adekvatno djelovanje spašavanje i zaštite - poručuju iz gradske uprave.

Polaznici osposobljavanja mogu biti samo osobe imenovane za članove Stožera zaštite i spašavanja, članove zapovjedništva civilne zaštite i Vatrogasnog zapovjedništva na razini županije i grada. Osposobljavanje će obuhvatiti normativno okruženje rada i izvršavanje zadaća, organizaciju rada tijela vođenja i zapovijedanja te simulacijske vježbe. Program će izvoditi predavači Veleučilišta Velika Gorica i stručnjaci Državne uprave za zaštitu i spašavanje.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.