07.05.2010

Intervju: Ramones tribute band

Uoči koncerta u Klubu 100, o Ramonesima, tribute bendu, punku i nastupu u Velikoj Goricu razgovarali smo s Hjuzom, frontmanom Ramones Real Tribute benda. "Ako tražite punk, onda on postoji i onda ćete ga naći, ako mislite da je mrtav, onda za vas vjerojatno i je", poruka je Hjuza.


Ramonesi su zapravo dobili ime zahvaljujući pseudonimu Paula McCartney-a kad se prijavljivao u hotele pod imenom Paul Ramone?! Čini se kako je ipak rock kriv za sve. Zašto ste vi odlučili svirati glazbu Ramonesa?

Ja sam osobno oduvijek bio veliki fan Ramonesa, kako bi se ono reklo; odrastao na njima i njihovoj glazbi, stilu življenja i ponašanja koje mi je definitivno odredilo moju personu u razdoblju puberteta i nešto kasnije. I kao što je mnogo velikih glazbenika današnjice izjavilo, tako ću i ja sada priznati da stvarno nikada ne bih uzeo gitaru u ruke ili počeo pjevati da nije bilo, u prvom redu njih, a isto tako i njima sličnih.  Za ovu pričicu sa McCartneyem sada čujem prvi put al ako je istinita, hehe, drago mi je da sad i to znam. A zašto sam još prije 10 godina odlučio osnovati baš Ramones cover bend, hm, mislim da sam na to odgovorio u prve dvije rečenice.


Punk je riganje protiv autoriteta i sistema, što vas najviše smeta u današnjem stanju u društvu?

Sistem koji nameće autoritet te vrsta autoriteta i manipulacije koji određuju sistem.


Koliko je punk danas živ? Poznata maksima "punk is dead" se još uvijek može pročitati na nekim friško ofarbanim fasadama...

Isto kao što i postoji hrpa grafita iliti slogana koji tvrde suprotno. Ne znam koliko je živ ili mrtav al znam da je punkera oduvijek bilo tu negdje oko mene ili na mjestima na koja sam odlazio u potrazi za zabavom i mislim da će ga na istima biti i dalje. Ako tražite punk, onda on postoji i onda ćete ga naći, ako mislite da je mrtav, onda za vas vjerojatno i je.


Što možete najaviti sa svoje strane za nastup u Velikoj Gorici?

Mogu najaviti ono što mogu najaviti prije bilo koje naše svirke bilo gdje: Ako ste mlađa generacija punkera, rockera, onda se pripremite na pravu pravcatu reinkarnaciju legendarnog Njujorškog punk-rock benda “The Ramones”, a ako ste iz stare garde onda vas, poštovana publiko čeka opasan flashback iz 1990-te ili 1994-te kad su naši imenjaci gostovali npr. u Zagrebu. U kratko, nama je cilj ili misija prikazati što uvjerljivije tih 80-ak minuta na stageu u što više segmenata kako su to nekada radili naši punk-preci. Čista gluma sa malčice improvizacije koja je svakom od nas dozvoljena tek toliko, na kapaljku.


Kakva je vaša publika u Križevcima?

Svakakva. Stvarno. Recimo da se dob križevačke publike kreće u razdoblju od 15-16 pa do 50-60 godina. Sretan sam što živim u naizgled malom hrvatskom gradiću koji je po mom mišljenju i mišljenju mnogih izvana stvarno bogat sa kulturološkim sadržajem  jako širokog spektra, ne samo punka ili rock glazbe. Nije nas mnogo ali postoje interesi za dosta toga, od glazbe, ovakve i onakve, do filma, slikarstva, književnosti, sporta, svega čega bi trebalo u nekoj određenoj količini, ovisno o broju stanovništva, biti u svakom gradu.


U Križevcima postoji udruga KVARK kojoj je dodjeljen Klub kulture na korištenje, a Nikola Pandurić iz KVARK-a je izabran za predsjednika Mreže mladih Hrvatske. Da li to upućuje na činjenicu da su mladi ljudi iz Križevaca glasni i društveno više aktivni nego ostatak Hrvatske?

U odnosu na neke hrvatske gradove koji su puno veći od Kž-a ta je činjenica stvarno istinita. Ne bih išao toliko daleko da kažem da smo najaktivniji i najveći u Hrvatskoj, daleko od toga, ali bih rekao da smo aktivni i da surađujemo  sa ključnim i najvećim udrugama i organizacijama takvog tipa u Hrvatskoj.


Koja je vaša poruka pankerima iz VG?

Dođite na koncert, nemojte razbiti pola grada nakon što se napijete, budite miroljubivi i dobre volje, ajmo svi zajedno ne raspizditi murju i ne dat im razlog da se pobrinu za to da ovaj drugi dio stanovništva ima razloga čitati po novinama članke tipa: “Na punk koncertu u V.G. je razbijeno pola grada”, “pretučeno 50-ak ljudi”, “drogirana i pijana mladež je ovo ili ono…” blablabla i takva slična sranja. Punk nije to, punk je jedan dobar duh pun tolerancije, dobre žestoke kratke i jasne mjuze, ljubavi, nerasizma, nenacionalizma i dobre volje među ljudima koji su odabrali takav način života iz bilo kojeg razloga.Komentari
09.05.2010 - sanjin
da samo punk... i hip-hop... electro scena daje znakove života al neće niti oni dugo. imamo pop i rock bendova, ali oni nemaju publiku... pa čak ni cajke više nemožeš čuti kak trešte iz birceva...
08.05.2010 - cool232
da nazalost :( Punk is dead in VG!
08.05.2010 - ivan
Navodno je bila pustoš sinoć u 100-tki
07.05.2010 - panT
svaka čast!
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Nightlife