31.01.2011

Gripa na vrhuncu

Povratak djece u školske klupe, studenata u javni prijevoz te radnika na svoja radna mjesta nakon praznika omogućio je širenje gripe. No mjesta zabinutosti nema jer pokazatelji Epidemiološkog zavoda Velika Gorica govore da je gripa ove godine, unatoč manjem broju cijepljenja, zahvatila manji dio populacije nego ranijih godina.

S dolaskom gripe gorički liječnici dijagnosticirali su tjedno po dvadeset i pet oboljelih osoba od gripe, sredinom siječnja taj broj je skočio na 92 kliničke dijagnoze, a sam vrhunac bilježi sa 106 prijavljena slučaja gripe u prošlome tjednu.

- Prošli tjedan prvi puta imamo i oboljele mlađe životne dobi pa tako bilježimo dvanaest djece s gripom u dobi od 7 do 14 godina, što je povezano s početkom škole, a ne bilježimo oboljenja kod predškolaca – kaže dr. Gordana Pajan Lehpaner dodajući da je najveći broj osoba s gripom u dobi od 30 do 64 godina starosti.

Prema broju prijava može se zaključiti da smo na vrhuncu epidemije gripe koja bi u ovoj sezoni, ne bude li značajnijih promjena, trebala završiti u ožujku. Težih slučajeva i komplikacija kod naših sugrađana srećom nije bilo.

Goričani su se ove godine na cijepljenje protiv gripe odazvali u manjem broju te je od 6200 naručenih cjepiva ostalo neiskorišteno njih tisuću i pol. Dr. Pajan Lehpaner kaže kako redovito pozivaju rizične skupine podložne oboljenjima na cijepljenje, ali prošli tjedan nije bilo zainteresiranih. Da cijepljenje bude uspješno potrebno je dva tjedna bez kontakta s gripom kako bi cjepivo ojačalo imunitet osobe.

- Odaziv na cijepljenje je ove godine nešto slabiji zbog straha od nuspojava, ali moram naglasiti da niti jedna nuspojava kod cijepljenih nije zabilježena – kaže dr. Pajan Lehpaner objašnjavajući da je cjepivo po sastavu gotovo identično kao prijašnjih godina.

Ovisno o tipu gripe koji cirkulira u južnoj hemisfera priprema se soj cjepiva za sjevernu hemisferu. Hrvatska cjepiva sadrže proteine s površine tri tipa aktualna virusa gripe, a koji potiču imunološki sustav na stvaranje protutijela.

Želite li izbjeći dane provedene u krevetu uz temperaturu i glavobolju pridržavajte se općih mjera protiv širenja bolesti. To znači da izbjegavate prostore gdje obitava velik broj ljudi, ojačajte imunitet unosom voća i povrća te držite se higijene, naročito ruku, kako ne bi na sebe prenijeli virus gripe. Liječnici pozivaju i na cijepljenje protiv gripe koje je jedina prava zaštita.


Komentari
01.02.2011 - marko_pop
evo ja imam bas sad. Malo te sve boli, tijelo, glava, temperatura, pluca.. nista tako previse posebno, to novine napusu situaciju..
01.02.2011 - vanilla_kok
jel ko imao svinjsku gripu? ili je jos uvijek samo mit
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.