01.12.2010

Gorica će lakše disati

Pročistač otpadnih voda, odnosno kanalizacije, ovih dana dobiva novu opremu koja će znatno smanjiti širenje neugodnih mirisa iz ovoga postrojenja smještenog kraj jezera Čiče.

Kroz 15 dana proradit će uređaj za dehridataciju, odnosno isušivanje mulja, koji izbacuje vlagu iz otpadnog mulja te samim time smanjuje intenzitet mirisa te umanjuje količinu otpadnog mulja za 6 puta.

Smanjenje količine otpadnog mulja ujedno će i za šest puta umanjiti i naknadu koja se uplaćuju Fondu za zaštitu okoliša za ispust otpadnih voda pa od ulaganja je korist još i veća.

S novim ulaganjima vrijednim 1,6 milijuna kuna, plaćenih iz gradskog proračuna, upoznao nas je direktor VG vodoopskrbe Jure Galić.

- Ovim uređajem ne dolazi do povećanja kapaciteta već poboljšanja kvalitete usluge. Investicijom će se intenzitet mirisa smanjiti na najmanju moguću mjeru - kaže Galić.

pročistaččiče.jpg
Postrojenje je, naročito u ljetnjim mjesecima, znalo ispuštati neugodne mirise, a sad će se smanjiti na najveću moguću mjeru

Planovi za proširenje kapaciteta pročistača su u tijeku, a njihova provedba dovela bi do dvostrukog kapaciteta postrojenja za pročišćavanje fekalnih voda. Sve ovo vezano je uz nedavno potpisivanje ugovora s Hrvatskim vodama o donaciji 7,2 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za novi uređaj odnosno poboljšanje kolektora fekalne kanalizacije.

 - Takav projekt bi se aplicirao prema Europskoj uniji i smatramo da imamo dosta dobre šanse za dobivanje bespovratnih sredstava - kaže Galić napominjajući da se ukupna vrijednost investicije za sustav i pročistač iznosi 320 milijuna kuna.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura