18.05.2009

Do gradonačelnika u drugom krugu


Gradonačelnička fotelja


Rezultati izbora su poznati, ali konačan odgovor tko će vladati Velikom Goricom dobit ćemo tek za 2 tjedna. U utrci za gradonačelnika kandidat koalicije  HDZ-HSS-HSP-HSU Dražen Barišić osvojio je 48,58 % glasova velikogoričana, Tonino Picula kao kandidat koalicije SDP-DC-HSLS dobio je 38,11 %, dok je Goran Beus Richembergh iz HNS-a osvojio 10,58% glasova. U drugom krugu očekuje nas prema najavama kandidata oštrija kampanja i žestoka borba za gradonačelničku fotelju između Dražena Barišića i Tonina Picule.

 


Gradsko vijeće


U gradskom vijeću stvari bi se mogle dodatno zakomplicirati, prema prvim analizama dva politička bloka, HDZ niti SDP, nemaju većinu te će tražiti potporu Gorana Beusa Richembergha i njegovih vijećnika. Naime, HDZ-ova koalicija će imati 13 vijećnika, SDP ima 11 vijećnika, a presudnih 3 vijećnika drži HNS. Upravo o njihovoj naklonosti ovisiti će tko će imati većinu u gradskom vijeću. Prema prvim izjavama i SDP i HDZ će pregovarati, ali zadnju riječ imati će Goran Beus Richembergh koji je u travnju 2009. izjavio: “… HNS Velike Gorice nakon lokalnih izbora zasigurno neće ići u nikakvu koaliciju s HDZ-om“. S obzirom da je do sada HNS u Velikoj Gorici bio u koaliciji sa SDP-om, stranka Tonina Picule je, za pretpostaviti,  korak bliže HNS-u.

 


Kampanja


Predizbornu kampanja nije nam donijela ništa novo, kandidati su nam se smiješili sa plakata, a o obećanjima što će se raditi slijedeće 4 godine mogli smo čuti jedino na predizbornim skupovima. Obećanja su tako teško dolazila do onih manje zainteresiranih građana. Svoju kampanju Tonino picula je komentirao riječima: "Ja sam pokušao ostati vjeran sebi i promovirati prije svega rezultat koji sam napravio u četverogodišnjem mandatu. I tim činjenicama informirati prije svega građane, odnosno podsjetiti ih o tome što smo napravili. Međutim očito da biračko tijelo to nije honoriralo u onoj mjeri koju smo očekivali."


      

         Barišić: Vodili smo poštenu kampanju,             Picula. Naša kampanja će morati biti oštrija

         što ćemo i nastaviti iduća dva tjedna


Mogući scenariji

Stanje prije izbora i nakon prvog kruga ostaje isto, sva tri glavna lica kampanja i dalje ostaju glavni akteri ove priče. Tko će biti gradonačelnik odlučiti će se u izravnoj borbi, hoće li fotelju zadržati Tonino Picula i njegovi zamjenici Vesna Fabijančić-Križanić i Zvonko Kunić ili će grad voditi Dražen Barišić i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Stjepan Kos, odlučiti će se u drugom krugu. Najgora scenarij za grad bi bio da gradonačelnik bude iz jednog političkog bloka, a u gradskom vijeću HNS svoju potporu pruži drugoj strani. Tada bi moglo doći do opstrukcije normalnog funkcioniranja grada što u konačnici može dovest do novih prijevremenih izbora. HNS-ovi birači biti će skloniji Piculi u drugom krugu, pa će utrka za gradonačelnika biti time još neizvjesnija.Komentari
18.05.2009 - m&m kolumna
neda se meni dva put ic! :)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.