13.09.2012

Umjesto papirnatog, e-dnevnik

U velikogoričkoj općoj gimnaziji sve je puno tablet računala. Naša je opća gimnazija jedna od trideset i dvije škole u Hrvatskoj koja je od ove školske godine uvela e-dnevnike na korištenje nastavnicima. 

- Djeluju mi vrlo elegnatno. Djeluju mi kao da smo u korak s našim dvadeseti i prvim stoljećem – hvali ih prof. talijanskog jezika, Iva Dubravica.
 
- Važno nam je da ne gubimo puno vremena jer nam je svaka minutica u razredu s učenicima važna - kaže prof. hrvatskog jezika, Dubravka Cundeković.
 
Profesorima, da se naviknu na novu opremu, najviše pomaže profesorica informatike, no ističe kako profesori jednostavno neke stvari moraju naučiti kako bi bili u korak s vremenom.
 
Svaki profesor u svoj e-dnevnik može upisivati ocjene samo iz predmeta koji predaje, a ocjene se direktno prenose u glavno računalo s kojim su svi tableti spojeni tako da razrednici mogu vidjeti sve ocjene. Naravno da i kod profesora  postoji trema hoće li uspjeti utipkati sve što je potrebno za svoje učenike,  hoće li pohraniti sve to, ali su općenito veoma zadovoljni, pošto smatraju da je to korak k modernizaciji školstva u Hrvatskoj. Svaki nastavnik ima tablet, ali nema svaka učionica računalo niti projektor, a učeničke su torbe još uvijek (pre)teške.

Za ovaj projekt modernizacije izdvojeno je stodvadeset tisuća kuna, koje je financirala Zagrebačka županija, odnosno njeni porezni obveznici. 

- Svaki profesor ima svoj iPad i na njemu će raditi sve, od priprema do prezentacija – kaže nam ravnateljica gimnazije Brankica Žugaj.

Uspostavljen je i sustav obavještavanja roditelja o izostancima djece, tako da roditelji čije dijete izostane prethodnog dana, mogu dobiti e-mail s informacijom s kojeg je sata učenik izostao, te zamolbu da se jave razredniku. E-imenici također nude veću zaštitu osobnih podataka, pošto uvid u podatke pojedinog učenika vide samo predmetni profesor, razrednik i roditelji, što u svakom slučaju može smanjiti profesorovu subjektivnost prilikom ocjenjivanja znanja. 

Roditelji mogu dobiti ispis ocjena na svakim informacijama za svoje dijete, te mogućnost uvida u broj izostanaka u svakom trenutku. Učenici i roditelji tako će moći pratiti svoje ''stanje'' na internetu.

No, to sve ne znači da roditelji više ne dolaze na informacije i na roditeljske sastanke. Prvenstveno, oni ni ne služe samo da bi se raspravljalo o ocjenama i izostancima, nego bi trebali služiti za poboljšanje kvalitete školovanja djece i rada profesora. Uz to, neke se stvari o individualnosti i posebnosti svakog djeteta jednostavno ne mogu objasniti u par riječi.


Komentari
13.09.2012 - ...... 13 2
kakva je to srednja škola gdje roditelj odmah ima uvid u sve (ocjene,izostanke)..prati stanje...hvala bogu da nejdem više u školu:-):-)
13.09.2012 - ralica 3 3
sad kad se pise test mogu igrat angry birds :D
13.09.2012 - mladovg 9 2
jos kada bih nam brankica poslala malo svojih slika prvitnih bilo bi i bolje :D
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.