07.10.2010

618 prijava štete od poplave

Velikogoričko povjerenstvo za procjenu šteta od poplave do jučer je primilo 618 obrazaca sa prijavama štete.

Najgore u Čičkoj Poljani

- Prosjek štete po kući je od 15 do 20 tisuća kuna - procjenjuje predsjednik povjerenstva Stjepan Rakovec. Članovi povjerenstva, njih petnaest podijeljeno u pet tročlanih ekipa, svakodnevno je na terenu i do sada su pregledali tristotinjak kuća. Procjenjuju da je od poplave stradalo između 650 i 700 kuća.

- Najviše štete ima u Čičkoj Poljani, tamo smo išli od kuće do kuće i uzimali prijave štete na samom terenu - objasnila je Zlata Filipović, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu i članica povjerenstva za procjenu šteta. Ističe da će za nadoknadu štete trebati više desetaka milijuna kuna.

 - Grad je za nadoknadu štete predvidio između 2 i 3 milijuna kuna, Zagrebačka županija 5 milijuna kuna, a ostatak bi trebala dati Vlada, ali s njime to ne ide brzo. Još nisu dali novac ni za štete u Slavoniji - kaže Stjepan Rakovec.

Ivan Žura koji u Čičkoj Poljani posjeduje ljevaonicu aluminija susreo se s pravnim zavrzlavama zbog kojih se možda neće domoći odštete. - Tri peće za taljenje su mi se pokvarile i šteta je nekoliko stotina tisuća kuna. Umnjam da ću dobiti ikakvu odštetu, upozorili su me da pravne osobe nemaju pravo na naknadu. Takva je naša država, kad joj paše treitraju te kao fizičku osobu, a kad im paše da budeš pravna, onda si pravna - kaže Žura ogorčeno.

Zlata Filipović ističe da odštetu neće dobiti oni koji su je uspjeli dobiti od neke osiguravajuće tvrtke. - Što se tiče toga hoćemo li Ivana Žuru tretirati kao pravnu osobu još čekamo stav Vlade i o tome će ovisiti raspodjela novca Vlade, ali on i njemu slični će imati pravo na novac Grada i Županije - objasnila je Zlata Filipović i dodala da će svatko tko traži naknadu šteta morati potpisati izjavu da nema osiguranje.

Sukobi oko procjene

Članovi povjerenstva često se susreću sa neugodnim situacijama na terenu. - Mnogi ljudi žele preuveličavati vrijednost oštećenih stvari u svojoj kući makar bilo riječ o nečem prastarom, a kad im to prigovorimo često se razjare - priča Zlata Filipović.

autor: Večernji list


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.