15.10.2010

50 godina Muzeja

Muzej Turopolja u četvrtak je proslavio 50 godina svoga postojanja svečanim prijmom, vatrometom i izložbom fotografija koja predstavlja kronologiju stvaranja i života muzeja. Iako se u ovakvim prigodama uobičajeno predstave uspjesi ustanova koje slave obljetnicu ovdje se naglasak stavio na ljude koji su u Muzeju radili od njegova stvaranja do danas.

Muzej se nalazi u obnovljenoj zgradi Plemenite opčine turopoljske koja je izgrađena 1765.godine i osnovan je 13. srpnja 1960. godine, a prva zaposlenica i godinu kasnije prva ravnateljica postala je Višnja Huzjak koja je i nazočila ovoj proslavi. 

- Nakon punih 35 godina rada u ovoj ustanovi s punim pravom mogu reći da je gospođa Višnja stvorila ovaj muzej - rekla je ravnateljica Margareta Biškupić koja je prvoj ravnateljica zahvalila naglasivši da je napravila povijesno značajnu stvar za ovaj grad i cijeli kraj.

muzej50godina1.jpg
Ravnateljica Margareta Biškupić s gostima

Nazočnima se obratio i Igor Marojević, drugi ravnatelj Muzeja, koji je vodio Muzej za vrijeme njegove obnove 1996. godine, otvorio novi preuređeni stalni postav i osmislio vizualni identitet koji Muzej i danas nosi, a čestitke je uputila i predsjednica Gradskog vijeća Vesna Škare Ožbolt.

muzej50godina2.jpg
Izložba fotografija vjerno prikazuje stvaranje Muzeja od građevinskih radova do stvaranja zbirka

Ravnateljica Biškupić za rođendan Muzeja poželjela je i želju, a to je prostor za spremanje muzejske građe koji je Muzeju prijeko potreban. Ostvarenje ove želje obećao je gradonačelnik Dražen Barišić.

- Prostor koji nedostaje, kako je istaknula i sama ravnateljica, pronaći ćemo. Uložit ćemo sve napore da pronađemo rješenje tog problema. Eto, to neka bude moje obećanje kao rođendanski poklon - rekao je gradonačelnik čestitajući 50 godina rada Muzeja Turopolja.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati