04.10.2009

3. sjednica Gradskog vijeća


3. sjednica Gradskog vijeća Velike Gorice održala se kroz dva dana 29. i 30. rujna 2009. Najznačajnije točke dnevnog reda prvoga dana bile su utvrđivanje Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna te II. izmjena i dopuna Proračuna, a ostale točke su bile tehničke prirode o funkcioniranju grada. Drugi dan održala se tematska sjednica o povratu imovine Zemljišnjim zajednicama. Prvoga dana održan je i aktualni sat na kojem je za govornicom najviše bio gradonačelnik koji je odgovarao na pitanja vijećnika. Cijelu snimku aktualnog sata u trajanju 60 minuta možete poslušati ovdje.

Napadi o radu su prštali na obje strane, ali ipak u parlamentarnoj atmosferi. Gradonačelnik je u izlaganju o polugodišnjem izvještaju Proračuna naredao više stavki proračuna realizirane gotovo u cijelosti tvrdeći da je novac trošen u predizborne svrhe. Vesna Fabijančić Križanić odgovorila je kako je licemjerno izvlačiti pojedine stavke i tvrditi da su trošene za predizbornu kampanju jer su oni objavili troškove kampanje, dok gradonačelnik to nije napravio. Uz to ustvrdila je da se po stavkama upravnih odjela vidi da su izvršenja proračuna do 50%. Bivšu vlast prozivalo se  i na sumnjivu prodaju zemljišta koncem 2008.godine kojom se pokrio proračunski minus, ulaganjem novca građana u "privatnu televiziju" TVG, milijunskim računom za odvjetničke usluge, dugovima Kluba 100...

Oporba je napala gradonačelnika da smo jedini grad koji ima glasnogovornicu sa srednjom stručnom spremom bez poznavanja engleskog jezika. Tvrde da bi se sportska dvorana već gradila da nova vlast nije htjela izbrisati svaki trag rada bivše vlasti da pokrene gradnju dvorane. Posebno im smetaju napadi na tvrtku VG Plin koja je po oborbi mogla znatno unaprijediti pokrivenost plinske mreže u Gorici koja danas iznosi tek 20%. Gradonačelnik je odgovorio da još nije vrijeme za takvu tvrtku. Kako to uvijek biva, oba dvije strane tvrde da je sve napravljeno po zakonu i uz suglasnosti državnih uprava.

Drugi rebalans proračuna donio je smanjenje planiranih prihoda za 21 milijun kuna pa su sukladno tome Proračun trebalo "skresati" za 15 milijuna kuna. Na proračun je oporba zatražila amandman protiv kojega je bio gradonačelnik, ali je više ruku vijećnika imala koalicija SDP-HNS-DC.


Dan Drugi

30. rujna održana je tematska sjednica sa temom podrške zemljišnim zajednicama u njihovim nastojanjima da im se vrati nepravedno oduzeta imovina. Iako načelno su zahtjeve svi podržali, iako je za govornicom više vijećnika sa oba dvije strane izjavilo da će podržati zaključke, iako je u 13 suzdržanih ruku "Velike koalicije za V.Goricu" više članova Plemenite opčine turopoljske i nekoliko članova HSS-a s kojima POT ima sporazum o podršci, zaključci nisu usvojeni. Vijećnici Velike koalicije uvidjeli su da oporbi nedostaje jedna ruka da provuku zaključke te su odlučili ne podržati zahtjeve POT-a i Urbarskih zajednica sročene u SDP-ovu prijedlogu. Opravdanje u takvom "Politika ispred ljudi" činu vijećnici HDZ-HSS-HSP-HSU-a našli su u Sporazumu koji je kao kandidat za gradonačelnika Dražen Barišić potpisao sa Urbarcima, a njime se već krenulo u rješavanje pitanja povrata oduzete imovine.
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.