11.01.2011

VFK vs VŠO

Nakon što je prošloga petka gradska vijećnica SDP-a Vesna Fabijančić Križanić upozorila na, prema vijećnicima ove stranke, nepravilnosti u radu Gradskog vijeća zbog čega se od Ministarstvu uprave traži raspuštanje Vijeća, ubrzo je uslijedila reakcija predsjednice Gradskog vijeća Vesne Škare Ožbolt.

Tu nema ništa neobično

Osnovu za raspuštanje Vijeća oporba vidi u Proračuna za 2011. godinu koji je Gradsko vijeće donijelo 23. prosinca, ali iz tehničkih razloga, navodno godišnjih odmora u tiskari, isti nije još tiskan u Službenom glasniku, ali niti bio objavljen na službenim internetskim stranicama Grada.

– Proračun je odmah dan nakon sjednice na kojoj je i donesen poslan kako bi bio objavljen u Službenom glasniku, ali zbog blagdana bit će objavljen tek u ponedjeljak. To je tako svake godine i tu nema ništa neobično – odgovara predsjednica Vijeća Vesna Škare Ožbolt.

Predsjednica Vijeća poručuje da se nisu ispunile zakonske pretpostavke za raspuštanje predstavničkog tijela te tvrdi da je zahtjev u potpunosti neosnovan i neutemeljen na Zakonu.

- Podsjetiti ću na dane kad je SDP vodio Grad. Proračun se tada donosio 30. prosinca, a Službeni glasnik tiskan je oko 15. siječnja - dodala je Škare Ožbolt.

Proračun stupa na snagu nakon objave

U međuvremenu Proračun 2011 je objavljen na službenim internetskim stranicama, ali Službeni glasnik još nije objavljen ni u elektroničkom obliku. Nakon odgovora Vesne Škare Ožbolt jutros stiže dodatno obrazloženje iz velikogoričkog SDP-a.

U dopisu medijima Vesne Fabijančić Križanić stoji da je zahtjev za raspuštanje Gradskog vijeća dostavljen Ministarstvu uprave, predsjednici Vijeća i Gradonačelniku te detaljnije pojašnjava osnovu toga zahtjeva s tumačenjem Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi od strane sada pokojnog, a u vrijeme tumačenja umirovljenog predsjednika Ustavnog suda Republike Hrvatske dr.sc. Jadranja Crnića, dipl.iur.

Tumačenje
dr.sc. Jadranja Crnića, dipl.iur

U tumačenju stoji da prije nego što stupi na snagu proračun mora biti dostupan na uvid javnosti i objavljen u materijalnom smislu te stupa na snagu najranije osmi dan od objave te kao opći akt ne može imati povratno djelovanje. U slučaju ne donošenja Proračuna u zakonskom roku, do kraja godine, Vijeće treba raspustiti.

- Prije nego što stupi na snagu, opći akt obvezatno se objavljuje u službenom glasilu jedinice lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave, a službeno glasilo nosi uvijek i datum svoga izlaska - piše u tumačenju dr.sc. Jadranja Crnića, dipl.iur. koji nedvosmisleno zaključuje "propuštanje objave proračuna znači da nije donesen."

Također i pojašnjava da se Zakon pokušava zaobići na način da se proračun objavi kasnije, ali tako da službeno glasilo nosi datum raniji nego što je stvarno izašlo iz tiska. Ustavni sud takve odluke ukida jer se smatra da je objavljivanje propisa materijalni čin. "Svako drukčije postupanje, dakle, neistiniti datum, koji nosi zaglavlje službenog glasila povreda je ustavnih i zakonskih odredaba" piše u tumačenju zakona.

Završni obračun

U isčekivanju očitovanja Ministarstva uprave i ministra Davorina Mlakara, koji je već u nekoliko navrata morao reagirati na zahtjeve tumačenja zakona iz Velike Gorice, Vesna Fabijančić Križanić na prozivku Vesne Škare Ožbolt o slučajevima iz prošlih godina poručuje predsjednici vijeća:


- Ne znam zašto mene podsjećate, pa Vi ste bili i tada predsjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice i bili odgovorni za navedeno - poručuje Fabijančić Križanić, rekavši da je ista predsjednica Gradskog vijeća bila 2006. i 2007. ista kao i sada.

Download: Izvadak - J. Crnić - Podzakonski akti Opći akti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (PDF 2.5 MB)Komentari
22.01.2011 - killer
baš si pravi grgica čvarak pa to i ostani ko nema pameti nema ni brige na nju.
14.01.2011 - grga čvarak
oboje ste smiješni :)))) Neumorni partijski vojnici nemogu biti dvostruka mjerila. eheheh
12.01.2011 - tuzna sova
nema raspustanja gorickog vjeca dok god sdp ne preuzme vlast u drzavi. koja bi budala raspustila svoju vecinu pa nije mlakar s kruske opal boli njega ona stvar za goricu za zakon i za pravicu glavno da su njegovi na vlasti. vidis da i drzavne izbore ce odgadati do zadnjeg dana dok ih nece morat po zakonu raspisat
12.01.2011 - killer
pa normalno boji se Škarica za svoju stolicu jer neće imat gdje smjestit svoju guzu.Ako ima i malo karaktera u Mlakara raspisat će izbore a onda zbogom Škarica i KrAdEzE.
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.