26.08.2010

U subotu na prasičkanje

U subotu 28. kolovoza Plemenita opčina turopoljska organizira menifestaciju pod nazivom "Žirovina 2010" kojom se obilježava stari običaj provjere rodnosti žira u Turopoljskom lugu.

Program započinje u 11 sati Sv. Misom, te razgledavanjem izložbe u staroj školi, u Kučama.  U 13 sati u Turopoljskom lugu župan, dužnosnici i gosti će u kratak obilazak šume i gatera turopoljske svinje, a Žirovinsko spravišće će započeti u 14 sati okruglim stolom na temu "Bruceloza suzbijena i sad sve opet ispočetka" na kojemu će se raspravljati o budućnosti uzgoja autohtone turopoljske svinje.

Kulturna događanja će započeti u 15.30 sati uz kratki igrokaz "Susret u šumi svinjara i gospodara", a potom će se moći razgledati izložba starog oružja, narodnih nošnji i umjetnina. Sportska događanja sa starim igrama prasičkanjem i baltičanjem započet će oko 16 sati.

 - Pozivam sve stanovnike Velike Gorice i Turopolja da nam se pridruže u Turopoljskom lugu, provedu dan s djecom u prirodnom okruženju, isprobaju specijalitete od turopoljske svinje i druga tradicionalna turopoljska jela i naravno pridruže u zabavi - poručuje je župan POT-a Franjo pl. Kos.

Posjetioci će osim ugodnog ambijenta u Turopoljskom lugu moći se počastiti jelima od turopoljske svinje, koja slovi za izrazito kvalitetnu pasminu, sudjelovati u sportskim igrama, ali i provozati u konjskoj zaprezi. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se Hrvatsko pjevačko društvo Kučani pod vodstvom Branka Pucekovića.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati