19.06.2010

Turopolski top

Večeras u 21 sat u Lukavec gradu Puško kazalište Buševec izvest će predstavu Turopolski top

Pučko kazalište Buševec afirmiralo se kao mjesto visokog kazališnog amaterizma. S jedne strane njeguje tradiciju pučkog amaterizma, ali s druge strane – a tu je osobitost njihove kazališne pozicije – u svoju igru ugrađuje i šire, ambicioznije konotacije. Tako u ovu čuvenu romantičnu Šenoinu pripovijest "Turopoljski top" – koju nazivaju i "Turopoljski Romeo i Julija" ugrađuje polemični komentar o turopoljskoj povijesti i sudbini kajkavskog jezika.

Posebna atrakcija predstave su sočna turopoljska kajkavština, romantična priča vezana uz Turopolje i vesela igra uvježbanih buševskih glumaca. I još jedan iznimni i svečani detalj: ova izvedba "Turopoljskog topa" odigrava se na "licu mjesta", u samom Lukavcu-gradu, uz koji je vezana Šenoina pripovijetka.

U povodu 90. obljetnice osnutka „Seljačke sloge“ Buševec i 150. obljetnice „smrti horvatskog jezika“ - Prema pripovijesti Augusta Šenoe uz korištenje stihova Miroslava Krleže i nepoznatog turopoljskog pamfletista pripremio Ivan Rožić.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati