05.04.2010

Tjedan dokumentarnog filma


Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, u tjednu od 8. do 14. travnja, priređuje reviju nagrađenih kreativnih dokumentaraca. Tjedan dokumentarnih filmova, ili kraće TDF, u kino Gorica dovodi 7 dugometražnih dokumentarnih filmova čije projekcije u 18 ili 20 sati možete pogledati za 15 kuna.

Plati i ženi prikazuje proces u kojem muškarci s Balkana odlaze u Austriju gdje "kupuju" supruge kako bi dobili državljanstvo. Prepun uvrnuta humora i apsurda, ovaj film otkriva sve, uklapajući se u iracionalnost “nove Europe” u kojoj više nema fizičkih granica, ali je prepuna birokratskih granica i predrasuda.

Mostar United u Velikoj Gorici ima svoju hrvatsku premijeru, a film govori o borbi protiv nacionalizma. Podijeljen etničkim sukobom, Mostar više liči na dva geta nego na veseli balkanski Monmartres, kakav je bio prije rata. Na terenima nogometne škole legendarnog mostarskog kluba “Velež”, glavni lik cijelu vojsku djece uči vrijednostima prijateljstva i jedinstva.

Engleski kirurg intimni je portret neurokirurga Henryja Marsha koji se susreće s dilemama vezanim uz odnos liječnika i pacijenata.Uz originalni soundtrack Nicka Cavea i Warrena Ellisa, "Engleski kirurg" otvoreno se suočava s moralno-etičkim problemima koji se tiču svih nas. I sve to u zemlji po imenu Ukrajina, koja pokušava učiniti isto…

Gonzo: Život i djelo dr. Huntera S. Thompsona biografski je film o novinaru, ekscentriku i osnivaču Gonzo novinarstva koji pripovijeda Johnny Deep. Uz intervjue ovaj dvosatni uzbudljivi film pun je sjajnih i rijetko ili nikad viđenih arhivskih snimaka iz Thompsonovog života, kao što su javni nastupi prilikom nominacije za šerifa Austina ili pak vožnja i razgovori s predsjednikom Nixonom.

Duhovi Cite Soleila prikazuje stvarnost života na jednom od najopasnijih mjesta na svijetu na Haitiju. Priča prati dvoje braće koji su vođe bande, a film daje neograničeni uvid u međusobnu ljubav i mržnju dvojice braće, njihov ljubavni trokut s Lele, francuskom humanitarkom i njihov neugodni pakt s predsjednikom Aristideom koji se očajnički bori za ostanak na vlasti.

Sevdah je osjećaj života uronjenog u melankoliju, čežnju i prelijepu tugu, u sevdalinci izražen u svom najčišćem obliku. Umjesto da pokuša definirati sevdah, ovaj film kroz priče evocira osjećanja, glazbu i slike. Film priča o redateljici i glazbeniku koje spoji smrt zajedničke prijateljice. U pokušaju da se nose s osjećajem gubitka i tuge, odlučili su napraviti film o sevdahu.

Selo jednog čovjeka nagrađivan je libanonski film kojega krasi iznimna duhovitost. Govori o životu u selu koji je uništen u ratu u koji se vraćaju bivši stanovnici posjetiti rodne kuće, ali odlaze prija zalaska sunca. Film prikazuje život u selu duhova i pokušava prikazati individualne i zajedničke uspomene ljudi u zemlji, koja kao da živi u kolektivnoj amneziji.

Raspored projekcija možete vidjeti ovdje.


Komentari
09.04.2010 - cool232
kaj onda Gonzo danas? :)
07.04.2010 - Bambo_ocha
aha
07.04.2010 - vanilla_kok
...i ja bi gonzu gledal, u petak u 8!?
06.04.2010 - Bambo_ocha
Hocu i ja ;) Il barem E.kirurga...
05.04.2010 - cool232
i to šta neću ić Gonzo pogledat :)
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati