01.03.2011

Nove mogućnosti za mlade

Naši prijatelji iz Udruge Mozaik najavljuju ponovno oživljavanje udruge nakon zimskog sna, a fokus rada za ovu godinu je mobilnost mladih. Ukratko, želi se omogućiti mladim Velikogoričanima da u sklopu programa Europske unije "Mladi na djelu" putuju u razne zemlje te predstavljaju Hrvatske mlade.

Perspektiva: mladi
Udruga Mozaik je jedna od mnogih udruga mladih koja djeluje na području Velike Gorice. Postoji već skoro četiri godine i u te četiri godine udruga je organizirala nekoliko aktivnosti, poput inicijative mladih «Fokusiranje na aktiviranje» te «Festival kreativnog nereda". Sve te aktivnosti rađene su za dobrobit mladih, da se više mladih ljudi uključi u rad udruge i da se okupi grupa mladih koja će imati snage zastupati svoje interese i pružiti mladima mogućnost napredovanja. No s vremenom se pokazalo da neke stvari «štekaju». Stoga udruga Mozaik najavljuje reorganizaciju i nove mogućnosti za mlade.

Zašto udruga Mozaik?
Udruga prvenstveno kao udruženje mladih koji imaju slične interese, koji dijele slične ideale, koji žele rasti i razvijati se u kreativnom i otvorenom društvu.Mozaik je akronim za «Mobilnost, Obrazovanje, Zapošljavanje, Aktivnost, Informiranje i Kulturu mladih». To su pojmovi koje udruga promovira, da više mladih putuje, da se obrazuju ne samo putem formalnog već i neformalnog obrazovanja (radionice, javna predavanja, putovanja u inozemstvo), da organiziraju druženja i pokažu da mladi imaju svoje mjesto u ovom gradu i da se bore za svoje interese i svoje mjesto u društvu.

Koji je sljedeći korak?
Sljedeći korak je uspostavljanje projekta «Europska platforma mladih Mozaik». To je ideja okupljanja novih članova, srednjoškolaca, studenata, nezaposlenih mladih, mladih iz ruralnih područja, mladih koji nemaju puno prilika, mladih koji imaju ideje, a ne znaju kako ih realizirati, mladi koji vide budućnost u lokalnom razvoju. «Platforma» započinje uskoro na proljeće i u nju će se moći uključiti svi mladi koji imaju interes razvijati svoj potencijal.

Što znači ovaj dio «europska platforma»?
Europska platforma se odnosi na mnoštvo novih prilika za mlade koji će moći otkriti što sve nudi Europska Unija na području sektora mladih. U planu je mnogo novih internacionalnih razmjena mladih u raznim zemljama diljem Europe i svijeta. Mladi tako imaju mogućnost putovati i otkrivati svijet. Od 1. siječnja 2011. Hrvatska je postala punopravna članica u programu Mladi na djelu te preko tog programa financiraju se mnogi projekti, razmjene i edukacije. Mladi imaju mogućnost besplatno putovati i učiti o temama koje su aktualne u današnjem društvu.

Koji je najvažniji cilj udruge?
Cilj udruge je postati prepoznatljiva i vodeća udruga mladih na području Velike Gorice koja okuplja mnoštvo članova i aktivno radi na razvijanju novih projekata i ideja. Stvoriti «think-tank» mladih mozgova i iskoristiti mogućnosti koje se pružaju mladima. Nove poduzetničke projekte, nove kampanje za informiranje mladih o njihovim mogućnostima, te poboljšati mobilnost mladih.

Kako će udruga raditi na ostvarenju svojih ciljeva?
Za početak provođenjem projekta «Europska platforma mladih Mozaik» putem radionica, javnih predavanja, newslettera, web stranice i organiziranjem mnoštva internacionalnih razmjena i edukacija za mlade. Svi zainteresirani za članstvo u udruzi mogu se javiti na udruga.mozaik@gmail.com.


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.