30.11.2009

Nije za baciti


Današnjom prezentacijom rezultata završio je projekt Waste no Waste pod vodstvom VG Poduzetničkog centra koji je u proteklih 16 mjeseci širio svijest o važnosti recikliranja


Cilj projekta "Waste no waste" je smanjenje količine komunalnog otpada na lokalnim deponijima i podizanje svijesti o individualnoj odgovornosti za odgovorno zbrinjavanje otpada kako bi se sa sadašnjih 10% otpada koji recikliramo približili europskoj brojci od 27% recikliranog otpada.

 

Velikoj Gorici je od projekta u trajnom vlasništvu ostalo 10 modernih zelenih otoka koji već danas sakupljaju petinu ukupnog otpada za recikliranje. Nabavljeno je i komunalno vozilo za pražnjenje 30 podzemnih kontejnera, a Reciklirano imanje u Vukomeriću udruge ZMAG dobilo je solarni sustav. Od toga važnije može biti samo održavanje 95 radionica u osnovnim školama koje su najmlađi odlično prihvatili.

 

Prosječan velikogoričanin dnevno stvori 0,8 kg otpada od čega je 89 % pogodno za recikliranje ukoliko se pravilno razvrsti. Stoga se program najviše bavio edukacijom o recikliranju.

 

Na projekt je utrošeno 430 tisuća eura od čega je 50% sufinancirala Europska komisija, 25% Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, 18% Grad Velika Gorica i VG Čistoća te ostatak Zagrebačka i Sisačko-moslavačka županije te VG Poduzetnički centar.

 

U sklopu projekta provedeno je i više anketa koje su pokazale da goričani žele više sudjelovati u recikliranju, a time i zaštiti okoliša. Čak 46% ispitanika smatra da se odgovorno ponašaju prema otpadu. Ipak da je tako godišnje bi stvorili 50 umjesto 75 tisuća tona otpada. Više o načinima recikliranja željelo bi znati 95% ispitanika, a 66% njih kako se ponašati prema otpadu želi saznati sa same ambalaže proizvoda koji korištenjem postaje otpad.

 Komentari
02.12.2009 - cool232
drito vanilla :) ovo s flašama je ispalo totalno super i fakat nebi bilo naodmet da se isti model primjeni na još neko smeće ( sek. sirovine) koje se da reciklirat!!
01.12.2009 - gavranxyz
a ko nema u glavi ima po djepovima! :)
01.12.2009 - Bambo_ocha
Prvo neka se postavi na svakih 100m kos za smece, onda mozemo pricat o recikliranju! Al da se uzme u obzir da se ti kosevi moraju i praznit, a ne bit puni od jutra do sutra... P.S.: SVE JE TO U GLAVI :P
01.12.2009 - vanilla_kok
jedini nacin da 95 % ljudi reciklira smeca je da se pocne placat :) tipa kak nema vise boca po ulicama, tak da bude sad i za plasticne vrecice pa polako dalje.. :) svaka cast onima kojima se da to radit green power! :D
30.11.2009 - cool232
LOL 95 % bi više htjelo znat o recikliranju cool :) a kolki % bi htio reciklirat?
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.