08.03.2011

Međunarodni dan žena

Međunarodni je Dan žena koji obilježava stoljetnu tradiciju borbe za prava žena. Iako ga uobičajeno obilježavamo darivanjem šarenog cvijeća, ovaj dan za žene u počecima nije bio "ružičasti". Štoviše za njega su se izborile same žene koje su na taj datum protestirale tražeći jednaka prava kao i muškarci.

U ime Grada Velike Gorice, njihov dan, ženama je čestitao gradonačelnik Barišić sa zamjenicima. Na platou ispred tržnog centra podjelili su teglice cvijeća koje su dosjetljivo dograbili i muškarci pravdajući se da će ih pokloniti svojim suprugama. Simboličnim poklon stavio je osmijeh na lica sugrađankama koje su se zatekle na tržnom centru.

- Mislim da svako mora iskazivati poštovanje prema ženama svakoga dana, a posebno javno treba to raditi na ovaj Međunarodni dan žena - poručio je gradonačelnik Barišić darivajući "cvijeće za cvijeće".

danženagradonačelnik.jpg

I političke stranke posvetile akcije ženama

Akcije su održali i Hrvatski laburisti, Socijal demokratska partija te Hrvatska narodna stranka, odnosno njihove podružnice koje su se na današnji dan posebno posvetili ženama. Još u subotu to je učinila ženska inicijativa HSLS-a koja je žutim ružama darivale sugrađanke.

Laburisti su u svoju akciju uključili radnice Kamenskog kojima su kupili materijal za broševe koje su one izradile, a gorički Laburisti danas su ih podjelili sugrađanima. Akciju će nastaviti u petak i subotu u dva termina od 9 do 13 i od 15 do 17 sati.

 - Na ovaj način željeli smo upozoriti na strašnu sudbinu radnica Kamenskog koje su pokušale spasiti svoju tvrtku, a radile su osam mjeseci bez plaće - kaže Ljiljana Matezović, predsjednica velikogoričkog ogranka Hrvatskih laburista.

danženalaburisti.jpg

Socijaldemokratski forumi seniora i mladih, zajedno sa svojim kolegicama iz Foruma žena SDP-a,  sugrađankama su zaželjeli sretan Dan žena uz poruku „ S ljubavlju i poštovanjem, sretan Dan žena“. Socijaldemokrati su na Tržnom centru i Trgu Stjepana Radića podijelili oko 400-tinjak teglica sa živim cvijećem te letke sa kojima se informiralo lijepši spol o neravnopravnosti žena u sferi zapošljavanja i rada.

- Socijaldemokratska partija će se i dalje truditi smanjiti razlike između nepisanih prava žena i muškaraca te nastojati raditi na tome da svaki dan bude „Dan žena“ - složile su se goričke esdepeovke sa svojim muškim kolegama.

danženasdp.jpg

Hrvatska narodna stranka, predvođena Ženskom inicijativom velikogoričkog ogranka, već tradicionalno provodi akciju "Ženama pola svijeta, muškarcima pola kućanstva" kojom su naglasili važnost raspodjele prava i obveza između muškarca i žene.

- Ove godine smo ženama namjenile narančaste lepeze sa sloganom „Bez žena nema demokracije“, a našim muškim sugrađanima kutijicu sa praškom za pranje rublja kao poziv da preuzmu pola skrbi o zajedničkom kućanstvu i obitelji - kažu HNS-ovci.

danženahns.jpg

Stoga muškarci danas malo više preuzmite inicijative u kućanstvu i posvetite više pažnje svojim boljim polovicama. Ako ništa, da isto možete zatražiti na Svjetski dan muškaraca koji (ne)obilježavamo u mjesecu studenome.


Komentari
09.03.2011 - MAJA
DEČKI DRAGI, MSVAKI DAN TREBA MISLITI NA ŽENE A NE SAM NA TAJ TZV. DAN ŽENA KAJ JE ŽENAMA DONESEL SAM OIGROMNEGA POSLA!
09.03.2011 - larakasumvgmail
bas je lijepo
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati