28.04.2010

Grijanje (opet) poskupljuje?!


Hrvatska energetska regulatorna agencija odobrila je poskupljenje grijanja, doduše ne za sve distributere toplinske energije jednako. Neslužbeno, poskupljenje će biti najmanje 15 posto.

Točnih podataka o tome koliko će poskupjeti nema. Zna se tek da je HERA odobrila poskupljenje za gradove Veliku Goricu, Sisak, Zaprešić, Samobor i Vinkovce. Kako piše u tim odlukama, tvrtke koje distribuiraju toplinsku energiju imaju opravdane troškove poslovanja. Grijanje će poskupjeti i na području Zagreba, Osijeka, Vukovara, Slavonskog Broda i Varaždina, no mnogo manje nego što su to tražili distributeri.

Iz HERA-e poručuju kako oni samo rade stručnu analizu te da će konačnu odluku o poskupljenju grijanja donijeti Vlada.

Grijanje iz toplana posljednji je put poskupjelo početkom 2009. i tada je HEP-Toplinarstvo prosječnu cijenu za kućanstva u Zagrebu povećalo 15,7 posto, u Osijeku 23 posto, u Sisku 2,3 posto, u Samoboru 13 posto, u Zaprešiću 12,9 posto, a najviše je tada poskupjelo grijanje u Velikoj Gorici, 46,8 posto.


Velika Gorica zbog skupog grijanja prelazi na plin

Na ovu je vijest odmah reagiralo poglavarstvo Velike Gorice, grada u kojem su cijene grijanja i sada mnogo više nego u ostalim gradovima koji se griju preko toplana.

Budući da je grijanje u Velikoj Gorici poskupjelo i prošle godine i građani su suočeni s velikim troškovima, Grad Velika Gorica već je poduzeo prve korake kojima će građanima olakšati troškove života, stoji u priopćenju koje potpisuje gradonačelnik Dražen Barišić.

Grad radi na uređenju toplana i njihovu prelasku na plin. Na taj način, tvrde, uvest će ekološki energent koji je učinkovitiji, manje ga se troši, a time će u konačnici građani za grijanje morati izdvajati manje novca.

izvor: www.hrt.hrKomentari
29.04.2010 - vg
p.s. nije normalno da za stan od 33 m2 je rata 578 kn! Al otprdit će i Jaca i Draško
29.04.2010 - vg
Prosjećna kuća od 100 kvadrata nije isto što i prosjećni stan od 35....
29.04.2010 - Majo
Sad zamisli platit nekoliko somova kuna a griješ se par dana u mjesecu...Ma nek stoka naplati i zrak...Neče dugo...
29.04.2010 - jajodokrajo
Vi u stanovima ste se do prije godinu dana grijali CIJELU ZIMU za 300 do 500 kuna za stan od cca.50kvadrata dok za kucu samo jedan mjesec grijanja kosta 700 do 900 kuna(zavisi o izolaciji) i tu uopće nema govora da je grijanje preko toplane daleko daleko jeftinije.
29.04.2010 - Mariovg
daj ne seri nikad nije preko toplane bilo bagatela,normalno da je grijanje u kući skuplje kad kuća ima svaka preko 100 kvadrata a stan 50,i nemoj me demantirat zato što imam stan na toplanu i kuću na plin pa znam o čemu pričam.
29.04.2010 - jajodokrajo
dosad se ekipa grijala za bagatelu preko toplane a sad kad bi trebalo platiti malo vise sad se bune a nije ni približno onome kako se grijemo na plin po kučanstvima,pa nek me netko demantira...
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati