14.09.2009

Europski tjedan mobilnosti


Grad Velika Gorica i ove će se godine priključiti Europskoj inicijativi tjedna mobilnosti odnosno kretanja. Europski tjedan mobilnosti održava se još od 2002. godine u tjednu od 16. do 22. rujna, a do sada mu se pridružilo oko 2000 gradova.


U tjedan dana aktivnosti goričani će moći posjetiti sajam udruga osoba s invaliditetom i udruga koje se bave zaštitom okoliša, školarci će posjetiti Reciklirano imanje udruge ZMAG i upoznati s idejama održivog graditeljstva, poljoprivrede i energije, a djeca u vrtićima će upoznati brazilski borbeni ples Capoieru. Subotu ćemo obilježiti kao Dan jednakih mogućnosti osoba s invaliditetom, a u nedjelju je organiziran pješački izlet za školarce po savskom nasipu u dužini od 6 km. Tjedan kretanja na svoj posljednji dan zatvoriti će Školsku ulicu koju će zauzeti djeca. Ove godine novost je biciklijada na ruti Velika Gorica – Kušanec – Okuje – Mraclin i nazad.


Zajednička tema ovogodišnjeg tjedna mobilnosti je „Poboljšanje klime u gradovima“, a njom se nastoji  promovirati održivi način putovanja na posao i u školu, poticati alternativne modele kretanja kao što su biciklizam, hodanje, javni prijevoz kao i uzimanje u automobil suputnika. Cilj ove akcije je potaknuti što širu debatu o potrebama promjena načina kretanja u urbanim sredinama, a posebice smanjivanju korištenja automobila u svakodnevnom kretanju građana. Kraj tjedna 22. rujna proglašen je „Danom bez automobila“ kada se dijelovi grada zatvaraju za promet automobilima.


Cjelokupni program po danima >>> ovdje!
Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.