21.09.2010

Drugi dan obrane od poplava

23:30
Stanje na poplavljenim područjima gotovo je nepromijenjeno od popodnevnih sati. Sva jučer poplavljena područja i dalje su pod vodom. Krajevi uz nasip Save nedostupni su, a do njih prolazi samo teška mehanizacija ili čamci. Ipak najvažnije je da nema teže ozlijeđenih osoba, a organizirana je doprema vode i hrane do odsječenih mjesta. Evakuirano je oko 250 osoba.

Bujica vode koja je prodirala kroz nasipe se zaustavila i nema novo poplavljenih područja što je olakšalo stručnim i volonterskim ekipama (mještani i dobrovoljci) na terenu da se organiziraju. Stanje je daleko od normalnog, ali uvjerili smo se danas da se ulažu krajnji napori kako bi pomoć stigla svima u potrebi.

Iako razina vode polagano pada stanje je i dalje vrlo teško u Čičkoj Poljani u koju se može jedino čamcima. Na posljednjim metrima suhe ceste iz Kuča, daleko u šumi prije Čičke Poljanje, nailazimo na mnoštvo okupljenih. Jedan od njih, 25-godišnji Valent Biljaj, uzima predah nakon što je više puta veslajući u čamcu dovozio hranu i vodu susjedima.

- Sve je ovo pravi kaos. Prve četiri kuće u Čičkoj Poljani i nisu tako kritično jer su one na povišenom dijelu. Ostatak sela je pod vodom višom od metar i pol - kaže. Njemu samom propala je farma sa petsto ovaca. - Posao je propao, a ne znam ni šta ću s pomrlim životinjama. Mogu samo okrenut leđe i u onom smjeru - kaže pokazivajući rukom u suprotnom smjeru od vode.

Na kraju dana stotinama spasitelja i onima koji su silom prilika to postali možemo samo zahvaliti na požrtvovnosti koji su pokazali, a mještanima zaželjeti mirniju noć. Borba koja se vodila zadnja dva dana, nažalost, mogla bi se ipak nastaviti.

Od ostalih informacija napomenimo samo da sutra nastave neće biti u osnovnim školama - Vukovina, Veleševec, Bukevje, Novom Čiču i u Ščitarjevu te da su ponovno zatvoreni cestovni prijelazi kroz oteretni kanal Sava-Odra.

14:40 h
Drugi je dan obrane od poplava u kojima su teško stradala naselja u sjevernom dijelu grada uz rijeku Savu, a izlivena voda je stigla sve do Jagodnog i Kuča.

Sava se i dalje nastavlja prelijevati preko nasipa koji su puknuli. Damir Trut, ravnatelj DUZS, nam je rekao da vodostaj Save pada 6 cm po satu, a kako je oko pola metra još iznad puknutih nasipa očekuje se da u večernjim satima prestane dotok vode u poplavljeno područje. Sva naselja koja su sinoć bila pod vodom i dalje su odsječena od ostatka svijeta.

Trenutno se grade zečji nasipi kako bi se onemogućio ulazak vode u Kuče, a zbog konfiguracije terena upravo ovo područje oko Čičke Poljane najduže će ostati pod vodom. Sva voda iz poplavljenih područja putuje uprave prema precrpnoj stanici u Čičkoj Poljani gdje se postavljaju dodatne pumpe kako bi se voda prebacila u kanal Sava-Odra. Telefoni u kriznom stožeru zvone često, a upravo iz Čičke Poljane dolazi najviše poziva za evakuaciju.

Hrvatska vojska sa 5 čamaca obilazi poplavljena područja i prema potrebi evakuira unesrećene.

Dodajmo da se voda iz oteretnog kanala Sava-Odra povukla te su otvoreni cestovni prijelazi prema Petrovini, Lukavcu i drugim mjestima koja su posljednjih dana bila odsječena od glavnih cestovnih pravaca.

Gradonačelnik Dražen Barišić zatražio je proglašenje elementarne nepogode, a vodstvo Grada cijelo vrijeme je na terenu.

Iz Grada javljaju da je voda iz gradskog vodovoda za piće dok se ne preporuča koristiti vodu iz privatnih bunara. Mještanima koji su ostali u svojim domovima dostavlja se voda i kruh.

Zbog izvanrednog stanja danas neće biti nastave u osnovnim školama Vukovina, Veleševec, Bukevje, Novo Čiče i Šćitarjevo. Brojne trase autobusnih linija su prekinute.

Svi pozivi za pomoć upućuju se na broj 01/6221283. U kriznom stožeru u Novom Čiču upravo je sastanak koordinacije dok gradski djelatnici i dobrovoljci u dvorištu pripremaju pakete pomoći koji se dostavljaju mještanima pod vodom. Donacije su stigle iz Crvenog križa, Caritasa te trgovačkih centara Plodinec i Konzum.

Javljamo se iz kriznog centra u Novom Čiču, a danas smo obišli i Ščitarjevo, Črnkovec te Ribnicu.Dobrovoljci i stručne službe neumorno rade. Oni koju su pobjegli iz svojih domova uz sam nasip Save sada brane kuće svojih prijatelja u kojima su proveli noć.Komentari
23.09.2010 - ...
ovo je prejadno i prezalosno...ljudi moji...do jagodnog da dode voda pa to nisu istine...ja zivim u jagodnom...voda mi je do kuce dosla...krizni stožer u čiču sta je bio je jeo kotlovinu kad smo ih dosli molit za pomoć...jad i bijeda...susjedi je voda usla u kucu zvali suvatrogasce ma da su dosli samo vidjet...ma kakvi...jad..jad..i samo jad...nista drugo nemam za rec...
22.09.2010 - marija
ovo je prežalosno...
22.09.2010 - cool232
a tek računi za slivne vode, pa šta nije namjena tog novce prvenstveno održavanje nasipa, kanala etc...?
22.09.2010 - Ancica
Pošteno plaćamo svoje račune za vodu,a pogledajte kako nam se vraća,strka će trajat još koji dan,a onda će se sve kao i obično zaboraviti i vješto izbjeći odgovornost,teatralno,nema šta!
21.09.2010 - lala
Od 15 sati ceste preko kanala ponovo zatvorene
21.09.2010 - x
odličan članak! samo tako dalje
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati