20.05.2010

Cuga je tuga


Akcijom "Cuga je tuga" Grad Velika Gorica i partneri, MUP i škole, žele senzibilizirati javnost o problemima vezanih uz dostupnost alkohola maloljetnicima i suzbiti negativan trend maloljetnika koji sve ranije se odaju ovoj lakoj drogi.

Prvi koraci akcije bit će kontakt s 400-tinjak trgovina i  kafića kako bi ih se pozvalo na suradnju i upozorilo da će se češće provjeravati krši li odredbe o zabrani prodaje alkohola maloljetnicima. S početkom nove školske godine krenut će se s školama u edukaciju učenika o štetnosti alkohola.

"Pozivam sve građane da se uključe u ovu akciju i pomognu da Veliku Goricu učinimo lijepom i zdravom" - rekao je gradonačelnik Dražen Barišić, te istaknuo da je cilj akcije smanjiti dostupnost alkohola maloljetnicima kroz potpunu primjenu Zakona o zabrani točenja alkohola maloljetnicima.

cugajetuga.jpg

Istraživanja učenika pokazala su da bi 57% srednjoškolaca uzelo alkohol da im ga netko ponudi, a 38% njih misli da alkohol nije štetan. "Kritiziramo ih da nisu odgovorni, a s druge strane kakav im primjer dajemo kada mi stariji kršimo zakon prodajom alkohola" - upitala se Arijana Mataga Tintor, stručna suradnica Odjela za društvene djelatnosti.

Frani Ridjan, suradnik u ovoj akciji poznatiji kao voditelj Parlaonice, rekao je kako najčešći odgovori zašto mladi piju jest da ispadnu face i zbog pritiska društva, ali da ipak nitko ne voli kada se pretjera s alkoholom. Također vrlo negativo je i što mnoga alkoholna pića u kafićima su jeftinija od sokova.

Načelnik velikogoričke policijske postaje Evelin Mustapić najavio je češće provjere i racije, a prekršitelje očekuju kazne od 5 do 15 tisuća kuna te zatvaranje radnji. Također je istaknuo da su prošle godine u prekršaju uhvaćena 383 alkoholizirana vozača, a pod utjecajem alkohola dogodilo se 139 nezgoda.

Više o akciji možete saznati na službenim internetskim stranicama Grada Velike Gorice.Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura

22.01.2017 Pinokio
-kazališna predstava
-dvorana Gorica u 17 sati