27.09.2010

Čiste se kuće, pumpa voda...

Najavljeni novi vodeni val, koji su na području Velike Gorice očekivali jučer oko podneva, na sreću nije ugrozio to područje. Mještani svih potopljenih sela odahnuli su. I jučer su se kao i protekla tri dana čistile poplavljene kuće, dvorišta, podrumi...

Pet milijuna kuna pomoći

U Čičkoj Poljani, gdje je proteklih dana bila najgora situacija, voda se povukla, ali je na pročeljima kuća ostavila trag. Stanovnici tog mjesta ispred kuća su iznijeli sve ono što su Sava i Odra uništile – laminate, krevete, ormare, madrace, kućanske aparate... Iako je situacija donekle normalizirana, stanovnicima problem zadaje kiša koja već drugi dan neprestano pada. Po takvu vremenu otežano se ispumpava voda iz potopljenih objekata. Iz kriznoga stožera poručuju kako su veterinarske ekipe s poplavljenih područja uklonile sve lešine životinja, a do jučer su obavljene 272 dezinfekcije i dezinsekcije na području Ščitarjeva, Leknenog, Drneka, Obrezja...

sopbukevski1.jpg
Vodena bujica pokupila je gomile smeća koje se sada sakupljaju na mjestima gdje se voda povlači

Na jednoj farmi pataka stradale su dvije tisuće životinja. Posjetili smo i Sop Bukevsku gdje je još u ponedjeljak pukao nasip. Većina dvorišta još uvijek nije očišćena, a danas bi trebalo biti popravljeno pet električnih stupova. Za sanaciju svih tih šteta Zagrebačka županija rebalansom će osigurati pet milijuna kuna nepovratne pomoći. Potvrdio je to zagrebački župan Stjepan Kožić na jučerašnjoj sjednici županijskog stožera zaštite i spašavanja.

Sjednica na kojoj će se donijeti rebalans proračuna Zagrebačke županije bit će, obavještavaju iz Županije, 26. listopada, a spomenute milijune podijelit će gradovima i općinama. Najteže je, dodaju iz županije, na području općine Orle koja je 70 posto zahvaćena poplavom te na području Velike Gorice gdje je poplavljeno 13 naselja i oko 700 kuća.

cickapoljanaj2.jpg
Ispred gotovo svake kuće trosjedi, laminati, madraci... Sve ono što je voda uništila terbat će novo kupiti

Vodostaj opada

Inače, vodostaj Save maksimum je dosegnuo jučer u pet sati ujutro i iznosio je 329 centimetara i otad pada, informacije su Hrvatskih voda.

tekst: Lana Kovačević / Večernji list, foto: Juraj Odrčić / VGdanas


Komentari
Prikaži ostale komentare ...Korisničko ime
Prepiši kod

*** Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i bez ograničenja objave komentara te se vgdanas.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje te širenje mržnje na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj ili drugoj osnovi. Komentari koji neće zadovoljavati navedene uvjete bit će moderirani ili izbrisani.Komentiranjem na vgdanas.hr prihvaćate ove uvjete u cijelosti.

Najave - Kultura