Novosti Sport Događanja

Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice

02.04.2021. / Maja Peranić

Udruga Turopoljska tradicija iz Kosnice razveselila je jutros Velikogoričane pripremivši im tradicijski dar – pisanicu obojenu na tradicionalan način. Građane su članovi udruge dočekali kod tržnog centra, u narodnim nošnjama, a uz darak podsjetili ih na doba kako se Uskrs u našim krajevima nekad slavio.

Dočekala je građane tako košarica spremna za blagoslov u kojoj se tradicionalno nalazi domaći kukuruzni kruh, mladi luk, jaja, hren, rakija. U drugoj košari našlo se pak 200 pisanica koje su darovali građanima.

-Ideja je potekla još prošle godine kada smo na Uskrs ofarbali oko 200 pisanica i darivali ih našim mještanima kao zahvalu što nam pomažu u našim akcijama. A ove godine s obzirom na covid situaciju kakva je, ljudima je svega toga dosta pa samim time da im malo uljepšamo organizirali smo danas podjelu u centru grada-rekao nam je Filip Margić, predsjednik udruge KUU Turopoljska tradicija.

Zbog epidemiološke situacije, objašnjavaju nam iz Udruge događanje koje su organizirali nije bilo moguće ostvariti kao što su prvotno zamislili, ipak, razveselili su građane čestitavši im Uskrs.

-Imali smo malo drugačiju ideju da se više družimo s građanima, predstavimo košaricu i razgovaramo o običajima. Ali nismo mogli zbog situacije, pa smo ovako malo skromnije to, kako bi zaželjeli građanima sretan Uskrs i darovali pisanicu-dodao je Margić.

Pisanice su nastale od domaćih jaja, farbane su na prirodan način koristeći ljusku crvenog luka, ciklu i trava, a sve kako bi se građane posjetilo kako su to nekad radile naše bake.

Epidemiološka situacija stopirala je brojne manifestacije i događanja na koje su iz Udruge Turopoljska tradicija iz Kosnice navikli organizirati. Na žalost od brojnih će se projekta morati odustati, kaže nam predsjednik Udruge, no svoju djelatnost vrijedni Kosničani nastavljaju kroz brojne akcije za dobrobit svog mjesta i zajednice.

-Osjeti se teška situacija u radu na projektima. U suradnji s par udruga radimo na EU projektu, ugovor smo potpisali prošle godine, ali nikako da krene to s obzirom na to da se radi no tradicijskim pjesmama i iz cijele Hrvatske za što bi krajem ove godine trebalo i predstaviti u Sisku, ali izgleda da će sve to na žalost stati jer se ne može održati. No ipak, sudjelujemo u raznim akcijama u našem mjestu, obnovili smo košaru za jaja, zasadili cvijeće, uredili naše raspelo kapelicu, trenutno je na čekanju postavljanje žardinjera za cvijeće koje smo nabavili, a postavit ćemo ih u turopoljskoj ulici kod raspela. Imamo akcije u našem mjestu koliko situacija to dozvoljava-kazao nam je predsjednik Margić.

I ovo darivanje građana uoči Uskrsa bilo je jedan od načina na koji ova udruga čuva tradiciju našeg turopoljskog kraja.

Galerija slika

Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice Kosničani u srce grada donijeli dašak uskršnje tradicije i darivali pisanice

Podijeli