°C 6

Pod povećalom USKOK-a javni natječaj za pročistač i projekt javne rasvjete

17.09.2020.

Ivana Ćurić

Nakon što se gorički gradonačelnik izjasnio pred medijima o korupcijskoj aferi u kojoj je jedan od osumnjičenih o čemu smo pisali OVDJE , Jutarnji list doznaje kako se i zbog čega istraga provodi nad osumnjičenima.

Jutarnji doznaje kako USKOK sumnjiči čak 13 osoba, među njima i goričkog gradonačelnika da je od rujna 2019. do 17. rujna 2020. s Petekom dogovorio da tvrtka iz Ivanića dobije javni natječaj za izradnju pročistača. Jutarnji piše kako je Barišić od predsjednika Uprave VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisaveca tražio da poduzme niz nezakonitih radnji kako bi tvrtka prošla na natječaju i dobila posao, prema natječajnoj ponudi, vrijedan 148 milijuna kuna s PDV-om. Osumnjičene u ovoj aferiu su i Mirjana Prodan, te Katarina Gašparac iz VG Vodoopskrbe.

Posljednja objava u oglasniku javne nabave oko gradnje pročistača u projektu Aglomeracije je zapisnik o dostavi ponuda gdje su pristigle ponude Strabaga i tvrtke Elektrocentar Petek koja je ponudila 30 milijuna kuna povoljniju gradnju. Prema tim dokumentima još nije poznato je li tvrtka iz Ivanića dobila natječaj za pročistač, a po objavama u Narodnim novinama nije ni poznato je li natječaj zaključen dodjelom ugovora.

Nadalje, USKOK, sumnja i na slične radnje u projektu javne rasvjete vrijednog 33 milijuna kuna, prema pisanju Jutarnjeg, Barišića se sumnjiči da je izmanipulirao postupak javne nabave za projektnu dokumentaciju. Ovaj projekt u konačnicni nije niti zaživio već je javni natječaj poništen, nagađa se jer najpovoljniju ponudu nije dala tvrtka oko koje se vrti cijela afera.

Saborsko mandatno povjerenstvo danas je ukinulo saborski imunitet dvojici gradonačelnika pod istragom, a ovu odluku sada treba potvrditi i Sabor. Nakon istražnih radnji donijet će se odluka hoće li se podići optužni prijedlog protiv velikogoričkog gradonačelnika, a DORH je zatražio određivanje istražnog zatvora.

Uskok potvrdio uhićenje Janafovog direktora Dragana Kovačevića

U međuvremeu USKOK je na službenim stranicama potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića.

"U tijeku su uhićenja i provođenje dokaznih radnji pretraga kao rezultat višemjesečnog kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. (17. 9. 2020.)

Navedene aktivnosti provode se u odnosu na više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

Nakon što osumnjičenici budu ispitani, USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

S obzirom na objave identiteta pojedinih osoba u sredstvima javnog priopćavanja, za sada se može potvrditi uhićenje i provođenje kriminalističkog istraživanja nad predsjednikom uprave jednog dioničkog društva, dok je u odnosu na dvojicu čelnika jedinica lokalne samouprave putem DORH-a zatraženo od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele daljnje zakonom predviđene radnje."-stoji u priopćenju.