°C 17

Znate li što je kontemplativna molitva? Matica donosi sve o pomalo zaboravljenoj molitvenoj metodi

23.10.2019.

Petar Brnada

Na programu sutrašnjeg Matičinog četvrtka naći će se predstavljanje Zbornika 'Jeka tišine'- zbornika radova o kontemplativnoj molitvi koje će održati O. Đani Kordić, OCD (RED BOSONOGIH KARMELIĆANA), glavna urednica Anastazija Komljenović te interpretatorica Manda Bruić.

Za sve vas koji se pitate o čemu se tu radi, kontemplacija dolazi od latinske riječi contemplatio, što znači duhovno motrenje, gledanje, zrenje. To je zapravo unutarnja molitva koju nazivamo čistom molitvom ili "molitvom srca".

U duhovnoj teologiji razlikuje se takozvana stečena i ulivena kontemplacija. Sama riječ stečena, stječe se duševnim naporom i vježbom (askezom), a ulivena kontemplacija je čisti dar Božji. Kontemplacija (contemplatio) u suštini ima osnovno značenja zrenje istine i nutarnje motrenje nekog objekta (lat. contemplari = biti u stanju unutarnjeg motrenja; cum + templum = mjesto molitve i bogoštovlja

U Zborniku radova o kontemplativnoj molitvi Jeka tišine predstavljeno je niz suvremenih autora i prijevoda koji se bave kontemplacijom. Zbornik je prvenstveno objedinio članke koje su godinama pisali i prevodili članovi i prijatelji Kršćanske zajednice kontemplativne molitve Jeka tišine, stoga je prvenstveno namijenjen osobama koje su privučene nutarnjom molitvom odabrali taj kršćanski put.

-Ova opsežna knjiga posvećena je osnivaču Kršćanske zajednice kontemplativne molitve, fra Mladenu Hercegu, u povodu 50. obljetnice svećeništva. Fra Mladen Herceg utemeljio je prije 30 godina zajednicu kontemplativne molitve i od tada neumorno radi na području kontemplacije želeći pokazati zaboravljen molitveni put- rekli su u Matici.

Kako dodaju, njegove težnje uskladile su se s mnogim suvremenim promicateljima kontemplacije i kršćanske meditacije koji su svojim djelovanjem pokušali obnoviti molitvenu metodu pustinjskih otaca i crkvenih naučitelja koji su djelovali prije racionalizma.

Glazbenu potporu pružit će Luka Komljenović, flauta te Marijana Komljenović, klavir, a sve će u Muzeju Turopolja započeti u 19 sati.