°C 6

Besplatni filmovi i izložba filmskih plakata u Kinu Gorica

25.10.2017.

ivana

Povodom Svjetskog dana audiovizualne baštine od petka, 27. listopada, do ponedjeljka 30. listopada, u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta bit će prikazana izložba plakata starih hrvatskih filmova, a 27. listopada svi građani mogu besplatno pogledati dva filmska naslova.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se od 2005. godine, a budući da su mnogi zvučni zapisi nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, taj dan posebna se pozornost pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava se na hitnu potrebu njihove zaštite.

U Velikoj Gorici u petak , 27.listopada, pogledajte besplatno "Tajnu starog tavana"u 18 sati ili "Brezu" u 20 sati.

Osim kino projekcijama, Svjetski dan audiovizualne baštine obilježit će se i prigodnom izložbom 22 plakata starih hrvatskih filmova u 25 hrvatskih kina. Postav izložbe obuhvaća plakate iz hrvatskih filmskih klasika poput „Družbe Pere Kvržice“, „Tko pjeva zlo ne misli“, Picassova „Bitka na Neretvi“, „Imam 2 mame i 2 tate“, „Kiklop“, „ Samo jednom se ljubi“, „Vlak u snijegu“ i drugih.

Program su organizirali Kino Gorica, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv.