°C 3

Učenici Ekonomske škole čitali Teofrasta na trgu

24.10.2017.

ivana

U prolazu kod Područne knjižnice Galženica učenici Ekonomske škole Velika Gorica uključili su se jučer na poziv Gradske knjižnice Velika Gorica u nacionalnu aktivnost Hrvatskog čitateljskog društva pod nazivom "Danas ti čitam".

Akcija se odvija svake godine povodom Mjeseca hrvatske knjige, a budući ekonomisti javno su čitali izbor iz Teofrastove knjige "Karakteri" te su uvježbali i skeč na temu iz knjige.

-Zanimljiva je ta vremenska distanca prema kojoj starogrčki filozof Teofrast prije više od 2000 godina piše o karakterima ljudi kakve se može prepoznati i danas. Djelo se nadovezuje na razmatranja o različitosti ljudskih karaktera koja je započeo Aristotel u „Nikomahovoj etici“, „Retorici“ i „Poetici“. Iako su Teofrastovi karakteri nalik skicama ili krokijima oni su u osnovi kasnijih proučavanja pojedinačnih oblika i tipova ljudskog ponašanja, odnosno karakterologija. U 17. i 18. stoljeću bili su puno imitirani, a kod čitalačke publike ni danas nisu nimalo izgubili na popularnosti-pojasnili su iz Područne knjižnice Galženica.

 

(foto:GKVG-Područni odjel Galženica)